אלסקה – קרוז אל הנופים של הצפון הארקטי
אלסקה Alaska האי המקום האחרון באמריקה שאפשר להתייחס אליו כאל טריטוריה, למרות שהיא מדינה חברה שווה באיחוד כבר יותר משמונים שנה. אלסקה היא המדינה הגדולה בארה"ב והכי דלילת אוכלוסין, מתגוררים בה יותר מחצי מליון איש על שטח שגודלו כמעט כמו גרינלנד. החלקים הנגישים של אלסקה נמצאים בדרומה לאורך חופי האוקיאנוס השקט. בידית של אלסקה, החתומה ע"י טריטורית יוקון הקנדית, הבירה הרוסית העתיקה סיטקה והבירה הנוכחית ג'ונו. מצפון, במערב חצי האי קנאיי נמצאת העיר הגדולה אנקורג'. אנקורג' הייתה שער הכניסה הכמעט יחידי לאלסקה עד התפתחותם של קווי הקרוזים הענקיים שיוצאים מנמלי לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו או סיאטל ומפליגים כמלון צף לטבע הפראי והקרחונים של המדינה הצפונית. מאנקורג' ניתן לצאת צפונה ברכב לכיוון פיירבנקס, העיר הצפונית שידועה כמקום תצפית בזוהר הצפוני. בין שתי הערים נמצא הפארק הלאומי דנאלי, בו הר דנאלי (מקינלי בעבר) הענק, ההר הכי גבוה בצפון אמריקה.

כמה ימים צריך לטיול באלסקה?
הטיול באלסקה הוא של פעם בחיים וצריך הרבה זמן וסבלנות. לרוב הקרוזים לאלסקה נמכרים בתכניות של בין שבוע לשבועיים, כולל עצירות במהלך הדרך.
אם לא באים לאלסקה בקרוז, כדאי למצוא מקום לינה בג'ונו או אנקורג' כבסיס לטיול בקו החוף המופלא.
למציאת מקום לינה בג'ונו, הקליקו כאן…
לבדיקת זמינות ומחירים במלונות של אנקורג', הקליקו כאן…
12 דברים שחייבים לראות ולעשות באלסקה
- הזוהר הצפוני בפיירבנקס Fairbanks
- טבע ונוף הר מרהיב בפארק הלאומי ושמורת הטבע דנאלי Denali National Park and Preserve
- אווירה עירונית באנקורג' Anchorage
- אלסקה במיטבה בקטצ'יקן Ketchikan
- היסטוריה של התיישבות רוסית בסיטקה Sitka
- טיול עירוני ובילויים בג'ונו Juneau הפוטוגנית
- המערב הפרוע של הצפון בסקאגווי Skagway
- להפליג בששת הקרחונים של הפארק הלאומי ושמורת הטבע גליישר ביי Glacier Bay National Park and Preserve
- עיירות הכורים הנטושות של הפארק הלאומי ושמורת הטבע רנגל סיינט אליאס Wrangell-St. Elias National Park and Preserve
- התאוששות הטבע והיופי של ואלדז Valdez
- המצפה התת ימי של סיוורד Seward
- עולם הדייג המקומי בהומר Homer
להפלגה בעקבות הלוויתנים ולקרחון Mendenhall (יציאה מג'ונו), הקליקו כאן…
מהי אלסקה?
אלסקה היא המדינה ה-49 של ארה"ב (הצטרפה כמה חודשים בלבד לפני הוואי) ומחזיקה בכמה שיאים משמעותיים ביחס לאיחוד המדינות:
- זוהי המדינה הכי גדולה מבחינת שטחה, היא גדולה פי 2.5 מטקסס, המדינה השנייה הכי גדולה בארה"ב
- אלסקה היא המדינה השלישית הכי דלילת אוכלוסין בארה"ב אחרי ורמונט וויומינג, מתגוררים בה 650 אלף איש בלבד
- מבחינת צפיפות אוכלוסין, אלסקה מובילה בענק, במדינה שנחשבת לכמעט נטושה לחלוטין. אם מתרחקים עשרים קילומטרים מקו החוף של האוקיאנוס השקט, המדינה כולה היא שממה כמעט מוחלטת
- אלסקה היא המדינה הכי צפונית בארה"ב, היא גם אחת משתי המדינות (יחד עם הוואי) שאין לה רצף טריטוראלי עם ארה"ב היבשתית והגבול היבשתי היחידי שלה הוא עם קנדה (יש גבול ימי משמעותי עם רוסיה ממערב)
באלסקה מתנשא ההר הכי גבוה בארה"ב ובאמריקה הצפונית כולה. הר מקינלי McKinley או דנאלי Denali כפי שנקרא רשמית כיום, מתנשא לגובה של כמעט 6200 מטרים מעל גובה פני הים. ההר הוא שיא פסגת רכס הרי אלסקה בחלק הדרומי של הטריטוריה, שלמדרונותיו הדרומיים עיקר הפיתוח וההתיישבות במדינה. מצפון לו שטח עצום של עמק נהר היוקון, שטח של צמחית טונדרה שבמהלך החורף קפוא בצורה קיצונית אך בקיץ הוא חלום של טבע פראי, מים גועשים, דובי גריזלי וכל הכייף של אמריקה (ואפילו די חמים).
בעמק רצים כמה כבישים שלרוב אפשריים למעבר רק בקיץ והם שמחברים כמה ישובים שכוחי אל והתיישבויות הקשורות לכריית המחצבים של הארץ העשירה. את עמק הנהר חותם מצפון רכס ברוקס. מצפון לרכס זהו כבר האיזור הארקטי לחוף האוקיאנוס הארקטי, איזור קפוא בו רק חציבת מחצבים בתנאי אקסטרים.
למסע שיט של 6 שעות בפארק הלאומי קיניי פיורדס (יציאה מסיוורד), הקליקו כאן…
התפתחותה של אלסקה
החלק המערבי של אלסקה, מיצרי ברינג Bering strait, הוא הגבול הימי בין רוסיה שבאסיה לצפון אמריקה. כאשר המיצרים קפאו, עבור שבטים סיביריים לאמריקה והתיישבו לאורכה עד חלקיה של אמריקה הדרומית. נדידה זו היא המקור להתיישבות הראשונית של מה שמכונה ילידי אמריקה, משמע האינדיאנים והאסקימוסים.
- בשנת 1741 מגלה הארצות הדני ויטוס ברינג חצה את המצרים תחת דגל רוסיה ובהמשך המאה משלחות רוסיות נוספות הגיעו למקום ואפילו בנו מושבה שהתרכזה בסחר של פרוות
- בעקבות מלחמת קרים באמצע המאה ה-19, רוסיה הייתה חייבת מזומן דחוף וכך בשנת 1867 הם מכרו את אלסקה לאמריקאים באחד הדילים הכי משתלמים אי פעם בהיסטוריה של הכלכלה האנושית
- חלקה הדרומי של אלסקה התפתח במהירות עם גילויי זהב בדוסון סיטי שמצפון (בטריטורית יוקון הקנדית), מה שהוביל להתיישבות והתפתחות מואצת בקו החוף הדרומי של המדינה
- עוד תנופת פיתוח התרחשה עם תום מלחמת העולם השנייה ותחילת המלחמה הקרה. בתקופה זו נבנו בסיסי צבא גדולים בשטחי אלסקה, בשל הקרבה הגיאוגרפית לברה"מ, במה שהיה למעשה מסך הברזל המערבי, קרי מצרי ברינג
- ב-3 בינואר 1959 הצטרפה הטריטוריה כמדינה ה-49 של ארה"ב וכעשור לאחר מכן נתגלו בה מרבצי נפט עצומים, שגם הם הובילו לפיתוח, בעיקר של המרחב השומם שמצפון לרכס הרי אלסקה
מפה של אלסקה
כיצד להגיע לאלסקה?
איך להגיע בטיסה לאלסקה?
נמל התעופה הבינלאומי של אנקורג' טד סטיבנס (ANC) Ted Stevens Anchorage International Airport – נמל התעופה המרכזי של מדינת אלסקה הוא שדה התעופה הגדול (יחסית) באנקורג'. הנמל שוכן בחלקה המערבי של העיר הגדולה (יחסית) של אלסקה, במרחק נסיעה של עשר דקות ממרכז העיר. נמל התעופה הוא אחד מנמלי הבית של חברת אלסקן איירליינס שמחברת את העיר עם נמלי התעופה המרכזיים של מערב ארה"ב. במהלך החורף יש מיעוט טיסות לנמל אבל בקיץ אפשר להגיע אל העיר מנמלים רבים ברחבי ארה"ב, הווואי, קנדה ואפילו מאירופה. מנמל התעופה קווים רבים אל שדות התעופה הקטנים והמנחתים בכל רחבי אלסקה והוא נחשב לשער הגישה המרכזי למדינה (מלבד אניות הקרוזים כמובן).
נמל התעופה הבינלאומי של ג'ונו (JNU) Juneau International Airport – נמל התעופה של ג'ונו שוכן ממערב למרכזה המיניאטורי של בירת אלסקה, במרחק נסיעה של עשר דקות. זהו נמל משני בו מיעוט של טיסות אבל הוא נוח עבור מי שרוצה להגיע לחלקים היותר מיושבים של ארץ השממה. לנמל קו מרכזי עם נמל התעופה של סיאטל-טקומה והגישה אליו היא בעיקר משם. גם מנמל זה מטוסים קטנים המחברים את כל שדות התעופה והמנחתים העיקריים ברחבי אלסקה.
נמל התעופה הבינלאומי פיירבנקס (FAI) Fairbanks International Airport – נמל התעופה של פיירבנסק הנידחת הוא דווקא נמל גדול ומפותח יחסית בשממה הבלתי נתפסת שמצפון לרכס הרי אלסקה ועמק נהר היוקון. הנמל מרכז את תנועת התיירות העונתית אל הפארק הלאומי דנאלי, מבין האטרקציות הכי פופולאריות על תיירים באלסקה. נמל התעופה נגיש בקווים סדירים מסיאטל ובעונת הקיץ נפתחים קווים גם לנמלי תעופה נוספים כגון משיקגו ודנבר. הנמל שוכן בפאתיה המערביים של המדינה, הוא נגיש גם מנמלי תעופה ומנחתים של מטוסים קטנים מרחבי אלסקה. זמן הנסיעה מנמל התעופה לפארק הלאומי הוא קצת יותר משעתיים (רק בקיץ).
איך מגיעים בקרוז לאלסקה?
קווי הקרוזים לאלסקה הופכים במהרה לדרך הכי פופולארית להגיע אל המדינה. חברות ענק בראשן הרויאל קריביאן, מוציאות אניות קרוז ענקיות מנמלים בקו החוף הפסיפי של ארה"ב, מסן דייגו, לונג ביץ', סן פרנסיסקו, סיאטל, ונקובר ועוד, לקווים המגיעים אל עיירות וכפרי החוף של אלסקה. יותר ממליון וחצי תיירים מגיעים בכל שנה לאלסקה (בין האביב המאוחר לאמצע הסתיו), יותר מכמות התיירים המגיעים אל המדינה בטיסות.
ההפלגות לאלסקה כוללות רמה מלונאית גבוהה מאוד, שפע של אטרקציות על סיפון האניה, אוכל מסביב לשעון ושפע של בידור. הקרוזים לאלסקה מתאימים כמו כפפה למבנה הגיאוגרפי והאקלימי הלא פשוט של המדינה הצפונית, נערכים בעיקר בעונת הקיץ ומנגישים את קו החוף. בעת העגינה ישנם טיולים לתוך שטחה של אלסקה כולל לפארק הלאומי דנאלי הפופולארי.
מתי כדאי להגיע לאלסקה?
הגישה לאלסקה היא לא שאלה של מתי כדאי, היא בכלל שאלה של מתי אפשר. מזג האוויר באלסקה הוא תנאי קריטי לגישה למדינה, כאשר מי שמגיע בחורף אינו קשור בשום אופן לתנועת התיירות אלא בעיקר לצרכי הכלכלה המקומית. החורף באלסקה הוא חד משמעי בקשיחותו מהחלקים המיושבים בדרום ועד החלקים הצפוניים שאליהם הגישה היא בגדר אתגר לוגיסטי מטורף.
- ברמה הכללית ניתן להגיע לאלסקה בצורה הגיונית מחודש מארס עד תחילת חודש נובמבר
- העונה המושלמת לביקור באלסקה היא כמובן עונת הקיץ אבל גם בקיץ יש מקטעים שיותר כדאי להגיע וכאלו שפחות
- חודשים יוני ויולי הם האידיאלים להגיע אל חלקה הדרומי של אלסקה מבחינת מזג האוויר. בחודשים אלו כמעט ואין משקעים, שעות השמש ארוכות מאוד ואפילו לא כל-כך קר
- החודשים אוגוסט וספטמבר גשומים יחסית אבל מבחינת מזג האוויר הם עוד נעימים עד סבירים. ככל שמתקדמים בשנה מזג האוויר מתקרר במהירות והחלק השני של חודש ספטמבר כבר יכול להיולת מושלג
- בחודשי האביב, ממרס עד מאי, אפשר לטייל קצת בחלקים הדרומיים של אלסקה, הם כוללים גם שפע ימים יפים, שמשיים אבל קרים וכמובן שפע של שלג על הקרקע, אבל מבלי שכמעט יורד
- חודשי הסתיו כבר יכולים להיות קשוחים, עם ימים מושלגים ואפילו סוערים
- בסתיו המאוחר והחורף ממש לא כדאי להתקרב לכל חלקיה של אלסקה
איך לתכנן מסלול טיול באלסקה?
מסלול הטיול באלסקה הוא קליל ביותר ומתבסס פחות או יותר על האופציות המאוד מוגבלות של טיול במרחב העצום. בניגוד למקומות אחרים, במדינה הכי גדולה בארה"ב אין רישות של דרכים או נתיבים בכלל ובחלקים נרחבים אין בכלל דרכים. הגישה אל חלק גדול מהמקומות במדינה היא או במטוס או באניה. רוב מי שמגיע לאלסקה מגיע באנית קרוז שהנתיב שלה די קבוע. האניות והמעבורות עוצרות בעיירות והערים שלאורך קו חוף האוקיאנוס השקט.
המעבורות ואניות הקרוז מגיעות מכיוון בריטיש קולמביה או מדינת וושינגטון ועוצרות ראשית בעיירות של הפנהנדל – קטצ'יקן, סיטקה, הבירה ג'ונו, סקאגווי ושטות ברחבי הפארק הלאומי ושמורת הטבע גליישר ביי. לאחר הפנהנדל, הקווים ממשיכים לעיירות וערי חצי האי קנאיי, ראשית לואלדז ולאחר מכן להומר ואנקורג' הגדולה. מאנקורג' ניתן לנמשיך ברכב לפארק הלאומי דנאלי, יעד הטיול מספר 1 של אלסקה, או להמריא לפיירבנקס ומשם להדרים אל הפארק.
כל מה שיש לראות ולעשות באלסקה
קטצ'יקן Ketchikan
העיירה קטצ'יקן היא שער הכניסה לאלסקה עבור מי שמגיע לטריטוריה בתעבורה ימית ויעד העצירה הראשון באלסקה של אנית הקרוז על הקו שרץ מכיוון ונקובר אל העיירות שלחוף האוקיאנוס השקט. העיירה נמצאת בקצהו המערבי של האי רבילגיגדו Revillagigedo, על המיצר הצר (רוחבו פחות ממאה מטרים) מהאי גרבינה Gravina, שם נמל התעופה הקטן של העיירה. הגישה אל העיירה מחוץ לאיי ארכיפלג אלכסנדר Alexander Archipelago היא רק במטוסים קלים או במעבורות ואניות קרוזים. קטצ'יקן היא מקום הישוב הראשון החשוב של ידית Panhandle אלסקה.
המרכז של העיירה הוא נמל הקרוזים הגדול ובו כמה אטרקציות שנבנו במיוחד עבור התיירים שיורדים מהאניה. ממש עם הירידה מהקרוז מגיעים לרחוב פרונט, ממש על קו המים. ממול הירידה רחוב מיל Mill ורחוב מישן Mission נכנסים אל תוך מרכזה המסחרי של העיירה ומהווים מעין רחובות ראשיים בהם חנויות ואטרקציות יחד עם המיין סטריט. ברחוב מישן נמצא השלט הגבוה של ברוכים הבאים לקטצ'יקן, לרוב הדבר הראשון שהתיירים עוברים דרכו כאשר מגיעים למדינה הנידחת.
האטרקציות של מרכז העיירה כוללות את מוזיאון טונגראס Tongass Historical Museum הקטן שמביא את הצד ההיסטורי של המקום, מרכז הגילויים של דרום אלסקה Southeast Alaska Discovery Center, בו המון אינפורמציה לתיירים והמופע התיירותי של כורתי העצים Great Alaskan Lumberjack Show שהפך למקום חובה בעיירה (מלכודת תיירים עם חן).
ליד הטוטם הגדול של צ'יף ג'ונסון Chief Johnson Totem Pole נמצא הגשר שעובר לקריק סטריט Creek Street הפוטוגני, יעד הטיול מספר 1 בעיירה. זה היה רחוב המסבאות ופעילות הזנות של העיירה, כיום זה אחד המקומות הכי יפים באלסקה העירונית, עם בתי עץ וכלונסאות משוחזרים מממש על קו המים. לא רחוק משם נמצא מרכז המורשת של הטוטם Totem Heritage Center, מוסד מוזיאלי המתמקד בפיסול האינדיאני ומעל יערות מחטניים אינסופיים.
סיטקה Sitka
העיירה סיטקה היא המקום ההיסטורי הכי חשוב באלסקה. העיירה נוסדה בתחילת המאה ה-19 על-ידי חוקרים רוסיים והייתה קולוניה רוסית שנקראה נובו-ארקאנגלסק Novo-Arkhangelsk. השם הנוכחי של העיירה הוא הפרספקטיבה הילידית לקולוניה הרוסית, ופירושה בשפה המקומית כמקום של אלו שבאו מחוץ לאי. עם הקמת הקולוניה בשנת 1799 היא הותקפה והוחרבה ע"י השבטים המקומיים אך נבנתה מחדש כחמש שנים לאחר מכן ע"י כוח צבאי רוסי שהכניע את המקומיים. בשנת 1808 הקולוניה הוכתרה כבירתה של רוסיה-אמריקה, השטחים של אלסקה תחת השליטה הרוסית. לאחר מכירת אלסקה בשנת 1867 לאיחוד המדינות של ארה"ב, איבדה העיירה את בכורתה אבל עד היום אפשר לראות בה את הנוכחות הרוסית.
במרכזה של סיטקה כמה אתרים היסטוריים ואטרקציות וכדאי להקדיש לעיירה כמה שעות ביקור. ממש על קו מי מפרץ קרסנט נמצאת מצודת באראנוף Baranof Castle על שמו של מושל אלסקה הרוסי אלכסנדר באראנוף, מי שגם האי עליו נמצאת העיירה נקרא על שמו. בסמוך נמצאת הכנסייה הרוסית לכבודו של המלאך מיכאל St. Michael the Archangel Orthodox Cathedral שנבנתה במקור בשנת 1848. הכנסייה שוחזרה בשנת 1966 לאחר שנשרפה. בראש הכנסייה מגדל עם כיפת בצל כיאה לסגנון האורתודוכסי.
ממזרח למרכזה של העיירה, בחוף שבקצה יער, נמצא האתר ההיסטורי סיטקה Sitka National Historical Park, בו התחולל הקרב בין האינדיאנים משבט הטינגליט המקומי לרוסים. במקום עמודי טוטם ענקיים ובעלי מלאכה ילידים המפגינים את המורשת והמסורת שלהם במרכז התרבות שבתוך הפארק. אטרקציה נוספת בעיירה היא מרכז הדורסים של אלסקה Alaska Raptor Center, מקום שימור ושיקום לעופות דורסים מקומיים. ניתן להסתובב במרכז ולראות מגוון של בעלי כנף ענקיים.
ג'ונו Juneau
העיר הקטנה ג'ונו היא הבירה של מדינת אלסקה והיעד הבא בטיול הקרוז בארכיפלג אלכסנדר. בעיר מתגוררים כשלושים אלף איש, מה שהופך אותה לעיר השנייה בגודלה באלסקה (יחד עם פיירבנקס), הרבה אחרי אנקורג' בה מתגוררים כמעט שלוש מאות אלף איש. ג'ונו הוכרזה כבירת הטריטוריה של אלסקה בשנת 1906 לאחר שהתואר עבר מסיטקה. העיר שוכנת על רצועת אדמה צרה בין הר ג'ונו Mount Juneau המסיבי ממזרח, שגובהו כקילומטר (הפסגה שוכנת במרחק קילומטר וחצי ממרכז העיר בקו אווירי) לתעלת גאסטינו Gastineau Channel שמפרידה את המיין לנד של אלסקה עם האי דאגלאס Douglas.
הטיול בג'ונו מתחיל בנמל המעבורות הגדול שנפרש בחלקה הדרומי של העיר, צמוד לשיפולי הרים מיוערים של הר ג'ונו (או בנמל התעופה של העיר מצפון). בנמל נמצאת תחנת הטראם של פסגת רוברטס Roberts Peak, ממנה אפשר לטפס בקרון גדול של רכבל לפסגת ההר שמעל העיר בגובה של 1150 מטרים. מהפסגה נוף מרהיב של העיר ושל האי דאגלאס והתעלה.
מעט מצפון מהנמל נמצא הדאונטאון של ג'ונו, מרכז מסחרי מיניאטורי של כמה בלוקים בהם מסעדות, מלונות קטנים, חנויות, גלריות ועוד. למרות שמדובר במרחב קטן, זהו איזור מאוד נעים להסתובבות, בעיקר על ציר סאות' פרנקלין סטריט S Franklin Street, אולי הרחוב הכי מגניב במדינה. את החלק הצפוני של הדאונטאון חותם מבנה הקפיטול של מדינת אלסקה Alaska State Capitol, אחד ממבני הקפיטול הכי אפורים בכל ארה"ב. לא רחוק מהקפיטול נמצא המוזיאון הלאומי של אלסקה Alaska State Museum, שבניגוד לקפיטול שוכן במבנה מודרני וממש כייף לבקר בו. במוזיאון אוספים הקשורים להיסטוריה של המדינה, לתרבויות הילידים ולטבע של המדינה.
ג'ונו אמנם עיר מבודדת שאין ממנה כבישים שיוצאים למקום אחר באלסקה, אבל יש כביש שיוצא צפונה ומגיע לקרחון מנדנהול שבעיירה מנדנהול וואלי Mendenhall Valley. העיירה שוכנת בין האגם שנוצר מנסיגת הקרחון ותעלת גאסטינו. בימי הקיץ האגם מתרחב אך בחורף הוא קופא ומתחבר שוב לקרחון שעצום שבעמק שמעליו. ישנם שבילים מסודרים להייקינג באגם ובקרבת הקרחון.
להלפגה מג'ונו לצפייה בלהקות לוויתנים, הקליקו כאן…
סקאגווי Skagway
עיירת כורי הזהב האייקונית סקאגווי, היא הקצה הצפוני של ידית אלסקה ואחד ממקומות הטיול הכי אהובים במדינה. העיירה היא בסיס היציאה של קו הרכבת של הוויט פאס ונתיב יוקון White Pass and Yukon Route, קו היסטורי המחבר את העיירה עם העיירה וויטהורס Whitehorse בטריטורית יוקון שבקנדה. הקו כולל גישה אל מעבר הווייט פאס, מקום המעבר האתגרי של כורי הזהב בדרך צפונה. קו הרכבת יוצא למסלול של שלוש שעות צפונה אל הרכס והוא אטרקציה תיירותית אהובה מאוד.
העיירה התפתחה במהירות בסוף המאה ה-19 כחלק ממה שמכונה הבהלה לזהב של קלונדייק Klondike Gold Rush כבסיס הגישה לטריטוריה שכיום היא חלק מקנדה. הטיול בעיירה מתחיל בנמל אניות הקרוז משם הולכים לרחוב ברודווי שלאורכו בתים משוחזרים מתור הזהב של העיירה. בתקופת הבהלה לזהב העיירה הייתה אחת מהמקומות הכי ססגוניים והכי חסרי חוק במערב הפרוע של הצפון הרחוק, כולל מסבאות, בתי בושת וברים פרועים במיוחד. כיום הרחוב התיירותי מנסה לשחזר את האווירה של פעם, באווירה כמעט של דיסנילנד בצירוף הנופים המהממים של אלסקה.
הפארק הלאומי ושמורת הטבע גליישר ביי Glacier Bay National Park and Preserve
הפארק הלאומי גליישר ביי הוא הדרומי מבין רשימה מפוארת של פארקים לאומיים באלסקה. הפארק חותם את ידית אלסקה מצפון במקביל לפארק הלאומי הקנדי טאטשנשיני-אלסק Tatshenshini-Alsek Provincial Park שמעבר לגבול (ובמנותק לחלוטין). הייחודי בפארק הלאומי הוא אופן הביקור בו שאפשרי כמעט באופן בלעדי בשיט. הפארק הוא חלק ממסלול הקרוזים והמעבורות של אלסקה והטיול בפארק הוא במפרץ הפנימי הגדול בין הקרחונים היורדים ממעלה הרכסים.
המפרץ היה חלק נתיב המסע של ג'ון ונקובר לאורך החוף הקנדי עד אלסקה בשנת 1794, והוא נוצר מנגיסת הקרחונים ונסיגתם שיצרו עמק וי שהתחבר עם מי האוקיאנוס. לאורך המפרץ שישה קרחונים שניתן לראותם מהאוניה מהם ניתקים גושי קרח גדולים שצפים על המים. במפרץ שפע של חיות צפוניות כגון לוויתנים, כלבי ים להקות דולפינים, עופות מים גדולים ועוד.
לכל המידע על ביקור בפארק הלאומי גליישר ביי, הקליקו כאן…
הפארק הלאומי ושמורת הטבע רנגל סיינט אליאס Wrangell-St. Elias National Park and Preserve
הפארק הלאומי רנגל סיינט אליאס הוא הגדול ביותר מבין הפארקים האמריקאים בשטחו, משתרע על שטח של 52 אלף קמ"ר, פי 2 מגודלה של מדינת ניו-ג'רסי. הפארק הוא שמורת טבע ענקית במורדות הצפוניים של רכס הרי ראנגל והרי סיינט אליאס, שם כמה מהפסגות הכי גבוהות בארה"ב ובצפון אמריקה כולה. זהו איזור בראשיתי עצום שרובו אינו נגיש. ברחבי הפארק תשע עיירות כורים נטושות בחלקן המהוות את בסיס הטיול בפארק. הכפרון מק'קארתי McCarthy הוא שער הכניסה לאיזור, בו מנחת הפעיל בימי הקיץ.
ואלדז Valdez
העיירה ואלדז היא בית לארבעת אלפים תושבי קבע. העיירה נמצאת מזרחית מאנקורג' ואפילו מחוברת עם העיר הגדולה בכביש (יותר מחמש שעות נסיעה), אחד המצרכים הנדירים באלסקה. העיירה שוכנת לחוף מפרץ ואלדז, מוקפת כולה בפסגות גבוהות במיקום ציורי להפליא. עיקר חשיבות העיירה הוא דווקא בפאן התעשייתי, כמקום היציאה הדרומי של קו הנפט טרנס-אלסקה.
הנפט הוא חלק מההיסטוריה של העיירה, בעיקר האסון של מיכלית אקסון ואלדז שעלתה על שרטון סמוך לעיירה ושפכה למפרץ כמויות עצומות של נפט גולמי שיצרו אסון סביבתי אדיר. אפשר ללמוד על האסון במוזיאון ואלדז הקטן, בו גם אינפורמציה על ההתיישבות באיזור שכוח האל. במרחק הפלגה קצר (יחסית) מערבה אפשר להגיע ליער הלאומי צ'וגאש Chugach National Forest, בו קרחונים וטבע מהמם במהלך הקיץ.
סיוורד Seward
העיירה סיוורד היא בית לשלושת אלפים תושבי קבע ואחת האטרקציות היותר יפות על קו הקרוזים של אלסקה. העיירה נמצאת בקצה של מפרץ רזורקשיין Resurrection Bay, פיורד מרהיב מוקף פסגות מושלגות ויערות מחטניים. היא שוכנת בחלק הדרום-מזרחי של חצי האי קנאיי Kenai, מקום הישוב העיקרי באלסקה, בעיקר בשל נוכחותה של עיר הענק אנקורג' שחותמת את חצי האי ממערב.
מסיוורד יוצאות המעבורות ואניות הקרוז לשיט בפארק הלאומי קינאי פיורדז Kenai Fjords National Park, בקו החוף הדרומי של חצי האי בהפלגה לכיוון הומר. העיירה של היום היא יותר כפר דייגים מאשר מקום עירוני עם מרינת סירות דייגים ענקית ליד מעגן המעבורות. בחלק הדרומי של העיירה נמצא המצפה התת קרקעי של סיוורד, בו ניתן לראות את מיטב חיי הים של אלסקה. המצפה הוא האטרקציה המרכזית של העיירה ואחת האטרקציות המוזיאליות היחידות באלסקה כולה.
הומר Homer
העיירה הומר היא אחד ממקומות הישוב הגדולים בחצי האי קנאיי עם חמשת אלפי תושבי קבע ואחד המקומות הכי פופולאריים לטיול באלסקה. נמל הקרוזים של העיירה נמצא בקצה של ההומר ספיט Homer Spit, לשון יבשה צרה ברוחב של מאה מטרים ואורך של יותר משישה קילומטרים הנמתחת לתוך מפרץ קצ'מאק Kachemak.
מלבד נמל הקרוזים בקצה הלשון, לאורכה נמצא גם נמל סירות דייג כחלק מהתעשייה הכי ענפה בעיירה, הדייג של ההליבוט. לאורך הלשון חברות המציעות מסעות דייג במפרץ, פארק קרוואנים, מלונות, מסעדות וחופים ארוכים. מהאי נופים מרהיבים של רכסי פארק המדינה מפרץ קמצ'אק Kachemak Bay State Park שמדרום מזרח.
הרחוב המרכזי של העיירה הוא הפיוניר אבניו בו מוטלים, מסעדות וגם מוזיאון פראט Pratt Museum החביב בו ניתן ללמוד הרבה על העיירה. חוף הבישופים Bishops Beach הוא סופה של העיירה, נמתח לאורך קילומטרים מערבה. העיירה מחוברת עם כביש מספר 1, מה שמכונה הכביש המהיר סטרלינג Sterling, שרץ לאורך החוף ובחלקים המערביים של חצי האי קנאיי. זמן הנסיעה מהומר לאנקורג' הוא יותר מארבע שעות של רוד טריפ מגניב באלסקה. לפני ההגעה לאנקורג' כדאי להגיע גם לקרחון פורטאג' Portage Glacier, כשעה נסיעה מאנקורג'.
אנקורג' Anchorage
אנקורג' היא העיר הכי גדולה באלסקה והיחידה שאפשר באמת לכנותה עיר. בעיר מתגוררים כמעט 300 אלף איש ובמטרופולין שלה עוד מאה אלף, מה שאומר שיותר מחצי מתושבי המדינה מתגוררים שם. היא מזכירה הרבה יותר עיר שדה קנדית אפרורית מאשר את מה שאנו מכירים כאלסקה. אמנם העיר בגדול לא כל כך מעניינת ורבים ממי שבאים אליה מגיעים בעיקר לנמל התעופה המרכזי של העיר בדרך לפארק הלאומי דנאלי שמצפון לה, אבל עדיין שווה לטייל בה קצת על מנת להבין את המהות של הצפון. הדאונטאון של העיר, גם שהוא מאוד אפרורי, מלא במצרכים די נדירים באלסקה כגון חנויות, מסעדות, בתי קולנוע, רשתות של מלונות ומוטלים ואפילו בניינים גבוהים עד עשרים קומות.
מבין האירופאים הראשונים שהגיעו לששטחה של העיר היה הספן ג'יימס קוק הבריטי שחקר את קו החוף של אלסקה וחיפש את המעבר הצפוני ומה שלאחר מכן נקרא מעבר ברינג. פסלו של הקפטן ניצב על קו החוף של היער משקיף אל האוקיאנוס פתוח. העיר נפגעה קשות ברעידת אדמה בשנת 1964 ורוב בנייני העיר נבנו לאחר מכן על שכבות ההרס של הרעידה.
בעיר כמה אטרקציות כגון מוזיאון אנקורג' Anchorage Museum המביא את ההיסטוריה של העיר וגם אוסף מרשים של ציורים פרי ידיהם של אמנים מקומיים. ממזרח לעיר נמצא פארק רעידת האדמה Earthquake Park, בו יערות ושטחי מרעה גדולים. בחלק המזרחי של העיר נמצא מוזיאון מורשת הילידים של אלסקה Alaska Native Heritage Center בו שחזור של כפר עתיק.
לסיור מודרך בטבע ליד אנקורג' כולל תצפית על קרחונים ובעלי חיים, הקליקו כאן…
הפארק הלאומי ושמורת הטבע דנאלי Denali National Park and Preserve
הפארק הלאומי דנאלי הוא כנראה יעד הטיול מספר 1 באלסקה, גם עבור אלו שמגיעים בטיסות וגם כאלו שמגיעים בקרוז וחייבים לראות את אלסקה במיטבה. גודלו הרשמי של הפארק הלאומי הוא 24 אלף קמ"ר, פי 2 וחצי מגודלה של קפריסין ורובו כמובן שטח בראשיתי וערבות קפאות או רכסי הרים שמעליהם מתנשא הר דנאלי העצום.
ההר שגובהו כמעט 6200 מטרים בולט מעל שאר הרכס ששאר הפסגות נושקות לשלושת אלפים מטרים. אמנם הרכס גבוה מאוד, אבל הבליטה של הר דנאלי, הר מקינלי בעבר, היא פשוט מראה מרהיב. זהו ההר הכי גובה בצפון אמריקה ואחד ההרים הכי יפים בעולם. ההר נשקף מכל פינה בפארק בימים של ראות טובה ובאופן טבעי הפארק עצמו פתוח החל מאמצע מאי ועד אמצע או סוף ספטמבר, תלוי בתנאי מזג האוויר.
בסיס הטיול בפארק הוא מרכז המבקרים Denali Visitor Center, במרחק נסיעה של ארבע שעות צפונה מאנקורג' או שעתיים נסיעה דרומה מפיירבנקס. אפשר להגיע בטיסה גם לפיירבנקס וגם לאנקורג' ומשם לצאת אל הפארק. ממרכז המבקרים יוצא הפארק רוד, הכביש בו רצים האוטובוסים של הפארק, בהם ריינג'רים המסבירים על הטבע והגיאוגרפיה הייחודית בדרך אל הרכס. אפשר להגיע עם רכב רק עד מחנה סאוואג' ריבר Savage River ומשם להמשיך רק עם תחבורה של הפארק. הכביש הוא דרך הגישה היחידה אל תוך הפארק, הוא מגיע אל מרכז המבקרים איילסון Eielson Visitor Center ומשם עד לקנטישנה Kantishna בו הוא מסתיים.
ניתן לחקור את הערבות של המורדות הצפוניים של רכס אלסקה של הר דנאלי ולראות את בעלי החיים הפראיים של הפארק כגון דובי גריזלי, איילי ענק וכל הכייף של הטבע הצפוני. בפארק כמה מתחמים בהם ניתן לצאת להייקינג קצר, להצטרף למסע קיאקים או לעלות על מטוסים קלים ולטוס מעל הר דנאלי.
לכל המידע על ביקור בפארק הלאומי דנאלי, הקליקו כאן…
פיירבנקס Fairbanks
העיר פיירבנקס היא אחד המקומות הכי מיוחדים באלסקה. זוהי העיר השנייה בגודלה במדינה יחדיו עם הבירה ג'ונו ומתגוררים בה כשלושים אלף איש (עשירית מתושבי אנקורג'). בניגוד לשאר הערים והישובים המועטים של המדינה, פיירבנקס שוכנת הרחק מחוף האוקיאנוס השקט, עמוק בתוך עמק יוקון העצום והפראי במורדות הצפוניים של רכס הרי אלסקה. הגישה אל העיר בקיץ היא בנסיעה של שש שעות צפונה מאנקורג', בכביש שעובר דרך הפארק הלאומי דנאלי או בטיסה פנימית.
העיר מחוברת עם הפארק הלאומי בקו רכבת שאורכו כארבע שעות ובקו נפרד עם אנקורג' שאורכו כמה ימים. פיירבנקס היא העיר הגדולה הצפונית ביותר ביבשת אמריקה, במרחק של 250 ק"מ בלבד דרומה מקו ההיפוך הצפוני, הקו שבו השמש אינה שוקעת ביום ההיפוך הצפוני, ה-21 ביוני. ביום זה, בעיר יש שעתיים בלבד של דמדומים לאחר שקיעת השמש עד זריחתה. ביום ההיפוך הדרומי, ב-21 לדצמבר, בעיר יש שעתיים בלבד של דמדומים במה שאמור להיות היום, שאר הזמן העיר חשוכה.
הקיץ בפיירבנקס הוא אדיר, עם המון שעות שמש (השקיעה היא בין 12 ל-1 בלילה והזריחה שלוש שעות אחרי) וטמפרטורות חמות של סביב 30 מעלות, שנוצרות ממדבר הטונדרה בו היא נמצאת. העיר היא יעד אדיר לחובבי האורורה בוריאליס כאשר החודשים הכי מומלצים לבוא ולראות את הזוהר הצפוני הם באפריל ובאוגוסט (באוגוסט אפשר לראות את התופעה אחרי חצות).
הרחוב המרכזי של העיר הוא קושמאן Cushman שלאורכו מסעדות, מלונות וקצת חנויות. בקרבת הרחוב נמצא מוזיאון הקרח Fairbanks Ice Museum שנחשב לאטרקציה התיירותית המובילה בעיר. לב העיר היא ההצטלבות עם השדרה השנייה (השדרות נמדדות דרומה מנהר הצ'נה Chena), שם כמה ברים ומקומות בילוי.