דרום המידטאון של מנהטן וצ'לסי
החלק הדרומי של מידטאון מנהטן הוא יותר אפלולי ופחות זוהר מהרחובות והשדרות שמצפון לו, בין הטיימס סקוור לסנטרל פארק. אך בחלק זה של העיר אתרים ואווירה שמבטאים בצורה החזקה ביותר את אופיה המחוספס והאינטנסיבי של ניו-יורק. אזור זה הוא הההומה והפעיל ביותר של ניו-יורק בשעות היום. עם אזורי שופינג חשובים (חנויות ובתי כולבו), גורדי שחקים אייקוניים בראשם האמפייר סטייט בילדינג, תחנת רכבת מרכזית ומרחב הספורט הכי חשוב במנהטן.
- האמפייר סטייט בילדינג ההיסטורי אינו דומה באופיו לגורדי השחקים המודרנים אלא מהווה וינטג' של התפתחות העיר בתחילת המאה ה-20. לצילו הרחובות הסואנים של הגארמנט דיסטריקט עם המון מסעדות וחנויות והאצטדיון המיתולוגי של העיר – המדיסון סקוור גארדן
- מעט דרומה מהרחובות מוגבהי הבניינים של הגארמנט דיסטריקט, ברובע פלאטאיירון, חוזרים לניו-יורק של המאות שעברו. באזור גורדי שחקים ישנים ומרהיבים, בראשם בניין הפלאטאיירון הייחודי
- מסביב לפלאטאיירון רחובות יפים עם פארקים קטנים ואווירה של וינטג'
- ממזרח נמצאת השכונה האופנתית צ'לסי, שכונה שעברה תהליך מזורז של ג'נטריפיקציה וכיום יש בה שפע של בילויים אך עם שימור מרהיב לעברה הזוהר והפרוע
לכל המידע על טיול בניו-יורק סיטי, הקליקו כאן…
איך מגיעים לחלק הדרומי של המידטאון?
ניתן להגיע לחלק הדרומי של המידטאון בכמעט כל קווי הסאבווי שחוצים את מנהטן: לאמפייר סטייט בילדינג והראלד סקוור בתחנות ברחוב 34 של הקו הצהוב, הכתום והאדום. למדיסון סקוור פארק יש לרדת בקווים אלו ברחוב 23. ליוניון סקוור, יש לרדת בקו הצהוב והירוק ברחוב 14.
8 דברים שחייבים לראות ולעשות בגארמנט דיסטריקט, צ'לסי ופלאטאיירון
- תצפית נוף פנורמית מהקומה ה-102 של האמפייר סטייט בילדינג
- משחק של הניקס (או של הריינג'רס) במדיסון סקוור גארדן
- לאכול במשך כל היום בצ'לסי מרקט
- המשולש הבלתי אפשרי של בניין הפלאטאיירון
- לנשום אוויר בפארק מדיסון סקוור
- יריד המזון האורגאני ביוניון סקוור
- שופינג במייסיס
- מיתולוגיה של תרבות הפופ והרוק בצ'לסי הוטל
לרשימה של 12 מלונות מעולים במנהטן, הקליקו כאן…
לבדיקת זמינות ומחירים במלונות של המידטאון במנהטן, הקליקו כאן…
מפה של דרום המידטאון ורובע צ'לסי במנהטן
הגארמנט דיסטריקט Garment District
האמפייר סטייט בילדינג Empire State Building
- הסמל של מנהטן, גורד השחקים האולטימטיבי של ניו-יורק עם ניחוח של וינטג' ואופי מרהיב. האמפייר סטייט בילדינג נכון להיום הוא המגדל השביעי בגובהו בעיר (ובעתיד דירוגו גם ירד) אך הראשון מבין גורדי השחקים ההיסטוריים של העיר
- האמפייר, יחדיו עם הקרייזלר, הם הסמל לכוחה של אמריקה החל מהפיכתה של הארץ לאימפריה. הוא נבנה בשנות ה-30 של המאה ה-20, כמקום תעסוקה בעת השפל הגדול ומאז הפך לסמל של האימפריה האמריקאית ומופת לאופן בניית גורדי השחקים בעיר
- המבנה הוא אחד האייקונים הניו-יורקרים המפורסמים ביותר, כולל הטיפוס המרהיב של קינג-קונג על הבניין בסרט האימה הקלאסי משנת 1933
- ביולי 1945 פגע מטוס מסוג B-25 בקומה ה-79 של המגדל וגרם לנזק וכמה הרוגים (כפרומו מעורר פלצות לגורל התאומים שבדאונטאון)
לרכישת כרטיס און ליין למרפסת התצפית האייקונית של האמפייר סטייט בילדינג, הקליקו כאן…
המקום להיות בו באמפייר סטייט בילדינג הוא כמובן מרפסת התצפית המפורסמת של הבניין בגובה של 382 מטרים מעל מי המפרץ. בדרך עוצרים במרפסת התצפית הראשונה בקומה ה-86 ומשם עולים בסט נוסף של מעליות מהירות לקומה ה-102 של הבניין. ממרפסת התצפית הנוף הכמעט אולטימטיבי של מנהטן (להוציא כמובן את המגדל עצמו).
הראלד סקוור Herald Square
הכיכר המרכזית של הגארמט דיסטריקט היא כיכר הראלד. במידטאון הכיכרות המרכזיות הן מפגשי השדירות הגדולות עם ברודווי, והראלד היא מקום המפגש של ברודווי עם השדירה השישית (טיימס סקוור היא המפגש של ברודווי והשדרה השביעית) ורחוב 34.
לסיור מודרך באפליקציה ברחבי המידטאון, הקליקו כאן…
המשולש הדרומי של הראלד סקוור היא גרינלי סקוור פארק Greeley Square Park והמשולש הצפוני נקרא על שם בניין העיתון (המתחרה לטיימס). הכיכר ההומה מלאה בחנויות ורשתות. סימן ההיכר שלה הוא האמפייר סטייט בילדינג שעל רחוב 34 בלוק אחד מזרחית מהכיכר. ממערב לה החזית המזרחית של חנות הכלבו האייקונית מייסיס.
לסיור ההיסטוריה המלא בעקבות המעצבים הכי חמים של הגארמנט דיסטריקט, הקליקו כאן…
מייסיס Macy's
חנות הכלבו הניו-יורקרית המפורסמת שוכנת על בלוק שלם בין השדרה השישית ממזרח לשביעית במערב ורחוב 34 מדרום ו-35 מצפון. הכלבו הענק הוא חנות הדגל של רשת הכולבואים שהקים רולנד מייסי Macy, קוויקר מננטאקט מאסצו'סטס באמצע המאה ה-19.
הכלבו הניו-יורקרי (או מייסיס כיכר הראלד Macy's Herald Square, כפי שרשמית מכונה) נפתחה בתחילת המאה ה-20 והפכה במהרה למוסד ידוע ופופולארי מאוד במידטאון. מייסיס היא החנות הגדולה ביותר בארה”ב מבחינת שטח ובכל יום מבקרים בה רבבות של קונים. בחנות כמה גרמי מדרגות נעות מתחילת ואמצע המאה ה-20 שעברו שימור ומהווים חזרה להדר של שנות ה-20.
לרכישה און ליין של כרטיס New York Sightseeing Flex Pass, בחירה בין 100 אטרקציות בעיר, הקליקו כאן…
מדיסון סקוור גארדן Madison Square Garden
האצטדיון האייקוני של ניו-יורק שוכן מעל שטחה הענקי של הפן סטיישן, בבלוק בין השדרה השביעית והשמינית ורחובות 31 ו-33. המדיסון סקוור גארדן הוא אצטדיון הבית של שתי הקבוצות המפורסמות של מנהטן – הניו-יורק ניקס (כדורסל) והניו-יורק ריינג'רס (הוקי). באצטדיון נערכים, מלבד משחקי הליגה והפלייאוף של קבוצות הבית, גם אירועים המוניים ואירועי בידור כגון קונצרטים, הופעות גדולות, רסלינג, כנסים ואירועים פוליטיים גדולים.
לרכישת כרטיסים למשחקים של הניקס במדיסון סקוור גארדן, הקליקו כאן…
לרכישת כרטיסים למשחקים של הריינג'רס במדיסון סקוור גארדן, הקליקו כאן…
האצטדיון הנוכחי הוא הרביעי במספר שנבנה הנושא את שם המדיסון סקוור גארדן. השניים הראשונים נבנו בסוף המאה ה-19 בכיכר מדיסון, מעט דרומה מהמיקום הנוכחי. האצטדיון של ימינו נבנה בשנות השישים של המאה ה-20 והוא חלק חשוב מאוד בהווי החיים של הניו-יורקרים עצמם. באצטדיון יש תפוסה של בערך 20 אלף איש (תלוי באירוע שנערך בו) ולרוב הוא מלא עד אפס מקום.
תחנת פנסילבניה – פן סטיישן Penn Station
תחנת הרכבת המרכזית של ניו-יורק שוכנת מתחת לאצטדיון המדיסון סקוור גארדן, בין השדרה השביעית והשמינית ורחובות 31 ו-33.
התחנה נבנתה בתחילת המאה ה-20 במטרה לנתב את תנועת הרכבות לעיר לאחר שתחנת גראנד סנטראל הייתה קטנה מלהכיל את תנועת הנוסעים והרכבות.
היא הורחבה ושופצה בשנות החמישים של המאה ה-60 וכיום עוברים בה בסביבות השלושים מליון נוסעים בשנה. בתחנה רכבות של אמטרק לערים חשובות במזרח ארה”ב, במיד ווסט ובקנדה, תחנה ענקית ומרכזית של הסאבווי, רכבות רגיונאליות של לונג איילנד וניו-ג'רסי ומסוף של אוטובוסים.
לסיור האוכל המלא של המידטאון, הקליקו כאן…
כנסיית יוחנן המטביל St. John the Baptist Catholic Church
הכנסייה הקתולית היפה לכבודו של יוחנן המטביל, שוכנת בחלקו הצפוני של רחוב 30 בינות השדרה השביעית לשמינית. אילו הייתה הכנסייה בעיר אירופאית היא הייתה חולשת על קו הרקיע, אבל בניו-יורק, מגדל הפעמון הנאה שלה כמעט ולא מגרד את גורדי השחקים השכנים לה. ועדיין מדובר בכנסייה מרשימה מאוד עם חלל פנים מרהיב, כיאה לכנסיות קתוליות חשובות. תחילת בניית הכנסייה היא משנת 1840 אך הבנייתה הושלמה רק כחמישים שנה לאחר מכן.
כתובת: W 30th St. 213 New York
קוריאטאון Koreatown
המרחב המיוחד של הקוריאנים בניו-יורק ממוקם בבלוק של רחוב 32 בין השדרה החמישית והשישית. הקוריאטאון נושקת ממזרח לגרילי סקוור פארק (החלק הדרומי של הראלד סקוור). הרחוב עצמו בין השדרות מכונה הקוריאה ווי Korea Way ובו ריכוז של חנויות ועסקים בבעלות הקהילה הקוריאנית של ניו-יורק.
ברחוב מקבץ מרשים של מסעדות אתניות וסלונים של מניקור ופדיקור שנחשבים לפופלאריים מאוד על תושבי העיר. האזור התפתח רק בשנות ה-80 של המאה ה-20 עם פתחיתה של חנות ספרים בבעלות קוריאנים. מהר מאוד הגיעו בעלי עסקים נוספים שמוצאם מקוריאה והשתלטו על הרחוב.
הפלאטאיירון Flatiron
פארק מדיסון סקוור Madison Square Park
הכיכר הגדולה של המדיסון פארק היא נדבך חשוב בהתפתחות של העיר ניו-יורק. הכיכר הייתה מקום המגורים האופנתי של אמידי העיר במהלך המאה ה-19 ומאז שמרה על אופי ירוק ונעים מאוד בחלקים היותר רגועים מדרום למידטאון. הכיכר היא מקום המפגש של ברודווי עם השדרה החמישית והפארק נמתח עד פארק אבניו מזרחה, בין הרחובות 26 ו-23.
בעבר שכנו במדיסון סקוור מלונות יוקרתיים, תיאטרון מדיסון סקוור והאצטדיון המקורה המקורי של המדיסון סקוור גארדן. אצטדיון שעדיין נושא את שם הכיכר במיקומו מעט צפונה ליד ההראלד סקוור. בכיכר פסלים יפים, מזרקה ואנדרטאות כגון Eternal Light Flagstaff, או President Arthur Statue. מדרום לכיכר אחד מסימני ההיכר של מנהטן, בניין הפלאטאיירון הייחודי. מצפון לה בניין הניו-יורק לייף בילדינג The New York Life Building עם גג הפירמידה המוזהב.
אנדרטת וורת' Worth Monument
הפינה הצפון מזרחית של פארק מדיסון נקראת כיכר וורת'. הכיכר מוקדשת לגנרל ויליאם ג'נקינס וורת', גיבור המלחמה האמריקאית-מקסיקנית של אמצע המאה ה-19. בכיכר ישנו אובליסק גבוה שנבנה מעל קברו של וורת', אחד הקברים היחידים שישנם במנהטן.
הפלאטאיירון Flatiron Building
כאשר השלימו את בנייתו של הפלאטאיירון בשנת 1902 הוא נשא לזמן קצר בתואר הבניין הגבוה בעולם. הפלאטאיירון הוא אחד הבניינים שמסמלים את התכנון העירוני המושלם של מנהטן.
הוא שוכן על ההצטלבות של השדרה החמישית וברודווי והארכיטקטורה שלו מחקה בצורה מושלמת את הנתיב האלכסוני הייחודי של ברודווי ותפקידו של הרחוב בשבירת תכנון השתי וערב של רחובות מנהטן הסימטריים. מבנה הבניין הוא של משולש חד זוויתי שחזיתו הצרה מאוד פונה למדיסון סקוור פארק.
לסיור מודרך בפלאי הארכיטקטורה של רובע פלאטאיירון, הקליקו כאן…
בית הולדתו של הנשיא תיאודור רוזוולט Theodore Roosevelt Birthplace National Historic Site
מקום הולדתו של הנשיא ה-26 תיאודור רוזוולט שוכן מעט דרומית ממדיסון סקוור פארק ומעט מערבית מגרמרסי פארק. בבית המשוחזר ניתן ללמוד על פועלו של רוזוולט, שעל שמו נקראו הטדי ברס. במקום תצוגות מחפצי ילדותו, כרזות פוליטיות מהקמפיינים ועוד.
כתובת: E 20th St. 28, New York
גרמרסי פארק Gramercy Park
הגרמרסי פארק נבנה בשנות ה-40 של המאה ה-19 כחלק מתנופת הבנייה של האזור ובמטרה למשוך את אמידי העיר לסביבה נעימה הסמוכה לדאון טאון ההיסטורי של ניו-יורק. מבין הפארקים שנבנו ברובע, כגון המדיסון סקוור והסטוייבסאנט Stuyvesant, הגרמרסי הוא היחידי שעדיין נחשב פרטי ורק הדיירים המתגוררים סביבו יכולים לגשת אליו. עדיין שווה להגיע ולהתסובב סביב הפארק. ניתן להתרשם מהבתים היפים שסביבו כגון בית מועדון האמנות הלאומי The National Arts Club.
כיכר יוניון Union Square
היוניון סקוור היא מקום המפגש של ברודווי עם פארק אבניו (השדירה הרביעית). הכיכר הגדולה והירוקה הפכה עם השנים למקום משיכה לנואמים שהביאו לה טאץ' פוליטי בולט. בשנות השלושים הפכה הכיכר לסמל של מעמד הפועלים, כמקום מפגש והפגנות. כיום הכיכר מזוהה עם חנויות הטבע וקולינריה אורגאנית, כולל שוק מזון אורגני מפורסם שנערך בה. סביב הכיכר המון חנויות וסופרים וסניף ענק של Whole Foods Market בחלקה הדרומי.
לסיור האוכל המלא בכל פנינות הקולינריה של יוניון סקוור ופלאטאיירון, הקליקו כאן…
צ'לסי Chelsea
מלון צ'לסי The Chelsea Hotel
הצ'לסי הוטל הוא אחד המלונות המיתולוגיים של ניו-יורק, בשורה ראשונה עם הפלאזה. אך בניגוד לפלאזה היוקרתי, הצ'לסי הוטל הפך לחלק מסצנת התרבות הפופולארית של הפוסט מודרנזים ומקום משיכה לאמנים, כוכבי רוק, סופרים ועוד. המלון נודע כמקום מפגש של הבוהמה וחלק חשוב מסצנות הסמים המשתנות של העיר.
אנדי וורהול צילם במלון את הסרט צ'לסי גירלס, מה שעוד יותר ביצר את מעמדו התרבותי של המקום. בשנת 1978 הרג סיד וישס את חברתו במלון. מעשה זה של וישס, הכוכב היותר שערורייתי של הסקס פיסטולס (לא שג'וני רוטן היה יותר מדי רגוע), נחשב לשיאה של סצנת הפאנק ולאחריו נותרה רק המניירה עם הגלישה לשנות השמונים.
צ'לסי פירס Chelsea Piers
הצ'לסי פירס הם ארבעה רציפי נמל ענקיים ומוזנחים על ההאדסון שעברו מתיחת פנים. כיום המתחם כולל מתקני ספורט רבים שנבנו על המזחים כולל זירת החלקה על קרח גדולה, מכוני כושר רבים, קירות טיפוס, אולמות ספורט ועוד. בנוסף כמובן גם חנויות של ציוד ספורט ומקומות לנוח ולאכול. הפירס כיום פופולארים מאוד על תושבי העיר עם מודעות הבריאות וממזחים מוזנחים הפכו למקום מפגש ובילוי אהוד.
הצ'לסי מרקט Chelsea Market
המרקט של צ'לסי הוא מתחם שוק ענק של מסעדות ומקומות למכירת מזון שהפך למקום בילוי פופולארי מאוד בשכונה. המרקט מורכב מרחוב מקורה פנימי בתוך הבלוק שבין רחובות 14 ו-15. ברחוב הפנימי קהל רחב מתאסף החל משעות הבוקר ועד הערב ביותר ממאה מסעדות ומקומות ממכר מזון לאורך השוק.
לסיור אוכל טעים במיוחד במקומות המיוחדים של הצ'לסי מרקט, הקליקו כאן…
כתובת: 9th Ave 75, New York