המידטאון איסט של מנהטן – יוקרה ושופינג

חלקה המזרחי של המידטאון הוא מבין אתרי הטיול החשובים במנהטן. בין האיסט ריבר ממזרח לשדרה החמישית ממערב, המוני גורדי שחקים חשובים, מוסדות בינלאומיים, מוזיאונים ובתי כולבו יוקרתיים. השדרה החמישית היא עורק השופינג החשוב במנהטן עם המון מותגי יוקרה נוצצים. מעליו גורדי שחקים מפורסמים כגון הקרייזלר ובניין מטלייף, הקתדרלה על שמו של הקדוש פטריק ובתי כולבו בראשם סאקס פיפת' אוובניו, אחד היוקרתיים בעיר.

קו הרקיע של המידטאון איסט במנהטן
קו הרקיע של המידטאון איסט במנהטן
  • ממזרח לשדרה, עד לקו הנהר, שדרות חשובות נוספות כגון פארק אבניו, מדיסון אבניו ולקסינגטון שם בית הכולבו המפורסם בלומינגדייל'ס, אחד מסמליה של העיר
  • לאורך קו האיסט ריבר המוסדות של האו"ם והבניין האייקוני המשקיף על הנהר

לכל המידע על טיול בניו-יורק סיטי, הקליקו כאן…

 

איך מגיעים למידטאון איסט?

קו הסאבווי הירוק (4,5 ו-6) חוצה את המידטאון איסט מדרום לצפון לאורך פארק אבניו (בחלק הדרוי של המידטאון) ולקנסיגטון אבניו (בחלק הצפוני של המידטאון) וממשיך לאפר איסט סייד. לאורכו תחנות המאפשרות גישה נוחה לכל האטרקציות של המידטאון איסט. קווים רבים נוספים המחברים את מנהטן עם קווינס חוצים את המידטאון איסט, מאפשרים גישה מכיוון טיימס סקוור או פן סטיישן.

 

10 דברים שחייבים לראות ולעשות במידטאון איסט

  1. תצפית מרהיבה על הקרייזלר בילדינג
  2. שופינג יוקרתי בבלומינגדייל'ס
  3. שופינג סופר יוקרתי בשדרה החמישית
  4. סיור במתחם האו"ם על האיסט ריבר
  5. כתבי היד המאויירים בספריייה והמוזיאון ע"ש מורגן
  6. הדקדנט של האייטיז במגדל טראמפ
  7. מיסה בקתדרלת סיינט פטריק
  8. האולם המרכזי של הגראנד סנטרל
  9. האלגנטיות הבלתי מתפשרת של כיפת הקתדרלה במגדל ג'נרל אלקטריק
  10. ללמוד על ההיסטוריה של הארכיטקטורה מבנין המטלייף הענק

לרשימה של 12 מלונות מעולים במנהטן, הקליקו כאן…

לבדיקת זמינות ומחירים במלונות של המידטאון במנהטן, הקליקו כאן…

 

מפת המידטאון איסט של מנהטן

 

השדרות המרכזיות של המידטאון איסט

השדרה החמישית Fifth Avenue

בתכנון העירוני של מנהטן מצפון לדאון טאון, לשדרה החמישית ניתן ככל הנראה החשיבות הכי גדולה. השדרה המסיבית יועדה להיות המרכז המסחרי של המידטאון והיא נמתחת כמעט לאורך כל מנהטן, מוושינגטון סקוור פארק Washington Square Park בדרום (NYU, החלק הצפוני של הדאון טאון) ועד נהר ההארלם בקצה הצפוני של מנהטן, לא רחוק מהיאנקיז סטדיום שבברונקס.

לסיור מודרך באתרים מוכרים בניו-יורק שהופיעו בסרטים, הקליקו כאן…

השדרה רצה לאורך הצד המזרחי של הסנטרל פארק במה שמכונה שורת המיליונרים Millionaire's Row באפר איסט סייד, בתי דירות סופר יוקרתיים עם נוף לפארק. אבל החלק הכי חשוב שבה הוא במידטאון, בין הרחובות 59 (קו הגבול הדרומי של הסנטרל פארק) ועד מדיסון סקוור פארק.

בחלק זה הבניינים הכי גדולים וחשובים של השדרה – הפלאטאיירון והאמפייר סטייט בילדינג בחלק הדרומי ורוקפלר סנטר וקתדרלת סיינט פטריק במה שמכונה רובע היהלומים Diamond District. לאורך השדרה כמות עצומה של גורדי שחקים, חנויות, בתי כולבו, מסעדות וכל מה שמבטא את עוצמת הקפיטלזים האמריקאי ברמה הכי נוצצת שיש.

הכניסה לגרנד סנטרל והמטלייף מעל במנהטן
הכניסה לגרנד סנטרל והמטלייף מעל במנהטן

מדיסון אבניו Madison Avenue

מזרחית לפיפת' אבניו רצה השדרה הרביעית שנקראת על שמו של הנשיא הרביעי של ארה"ב ג'יימס מדיסון James Madison. השדרה רצה מאוניברסיטת ניו-יורק (NYU) בדרום ועד גשר מדיסון אבניו שמחבר את ההארלם עם הברונקס. במקור שדרה זו לא הייתה חלק מהתכנון העירוני של מנהטן מצפון לדאון טאון (Commissioners' Plan of 1811) ונסללה רק ב-1836 בין פארק אבניו – השדרה הרביעית, לשדרה החמישית. במשך השנים השדרה נהייתה מזוהה עם עולם הפרסום והשיווק ששיאה בסדרה הפופולארית העכשווית Mad Men.

לאפליקציית טיול מודרך במידטאון של מנהטן, הקליקו כאן…

פארק אבניו Park Avenue (לשעבר השדרה הרביעית)

השדרות של המידטאון איסט
גורד השחקים פארק אבניו 432 מעל השדרות של המידטאון איסט

בדומה לשדרה החמישית, גם לפארק אבניו היה תפקיד חשוב כעורק ראשי ושדרה מסחרית במנהטן שמצפון לדאון טאון. השדרה רצה מנהר ההארלם והברונקס בצפון ועד יוניון סקוור. היא אינה ממשיכה דרומה בדומה לשדרות המקבילות לה ונעצרת ברחוב 14. השדרה תוכננה כעורק תחבורתי חשוב ובמרכזה הגראנד סנטרל, תחנת הרכבת המרכזית לשעבר של ניו-יורק.

לסיור מודרך במידטאון של מנהטן + כניסה להדרכה במוזיאון המומה, הקליקו כאן…

 

לקסינגטון אבניו Lexington Avenue

הלקס, כפי שהיא מכונה בקיצור, היא השדרה הרצה מצפון לדרום בין השדרה השלישית ממזרח לפארק אבניו ממערב. השדרה הקצרה יחסית רצה מפארק גרמרסי בדרום ועד נהר ההארלם והברונקס מצפון. האופי של השדרה הוא יותר קטן ושכונתי, גם באפר איסט סייד וגם במידטאון.

לסיור הסופר הירוס של ניו-יורק, בעקבות ספיידר מן ושאר גיבורי העל, הקליקו כאן…

השדרה אינה חלק מהתכנית המקורית של מנהטן משנת 1811 אלא נסללה רק בשנת 1832. שיא תהילתה של השדרה היא הסצנה האייקונית של מרלין מונרו בסרט חטא על סף ביתך (The Seven Year Itch) משנת 1955. בסצנה שמלתה של מונרו מתנפנפת ברוח מעל סורגי האוורור של קו הסאבווי שבלקסינגטון ורחוב 51 מתחת לבניין הג'נרל אלקטריק.

בניין האו"ם על גדת האיסט ריבר
בניין האו"ם על גדת האיסט ריבר

 

כל המקומות שחייבים לבקר במידטאון איסט

בלומינגדייל'ס Bloomingdale's

הכולבו היוקרתי של ניו-יורק ממוקם על בלוק שלם בין השדרה השלישית לפארק אבניו ורחובות 59 ו-60. במקור חנות הכולבו הותיקה נוסדה בשנת 1861 בידי בנג'מין בלומינגדייל ובנו ליימן. בלומינגדייל היה מהגר יהודי מבוואריה שבדרום גרמניה ופעל ראשית במיקום בלואר איסט סייד.

בית הכולבו נדד לעוד מיקומים בצפון המידטאון עד שהתמקם במיקומו הנוכחי בשנות השלושים של המאה ה-20. מאז הפך בית הכולבו לאחד היוקרתים והפופולאריים בניו-יורק. הדגלים מעל הכניסה לבית הכולבו משדרות לקסינגטון הופיעו בסדרות סרטים רבים (המון פעמים בסדרה "חברים") ואין כמעט סדרה אמריקאית שממוקמת בניו-יורק שגיבוריה לא ביקרו בבית הכולבו לפחות פעם אחת.

לסיור מודרך באפליקציה ברחבי המידטאון, הקליקו כאן…

 

מגדל טראמפ Trump Tower

מגדל טראמפ בשדרה החמישית במנהטן
מגדל טראמפ בשדרה החמישית במנהטן

המגדל של דונלד טראמפ, מיליארדר, אישיות ונשיא ארה"ב ה-45, הוא אחד המיוחדים בעיר ממגוון סיבות. המגדל שוכן בחלק הצפוני של המידטאון על השדרה החמישית ובין הרחובות 56 ו-57. הטראמפ טאואר נבנה בשנת 1983 ומבטא בצורה הכי מזוקקת שיש את שנות ה-80 בניו-יורק על כל הטוב וכל הרע שבהם. המגדל הנוצץ מקרין יוקרה ואופי שזורקים אותנו לכל הקלישאות של סרטי שנות ה-80 בניו-יורק עם הקוקאין, וול סטריט והמון כסף.

חלל הפנים של הבניין נשפך מאלמנטים יוקרתיים ברמת הקיטש, עם חיפוי שיש ורוד, המון זהב, מפל מים ותעלות זורמות ועוד. במגדל חנויות, מקומות לאכול ובעיקר מגורים מהודרים. גובהו של המגדל הוא 200 מטרים ויש בו 58 קומות. בצמוד למגדל חנות טיפאני Tiffany & Co המפורסמת (החנות מארוחת בוקר בטיפאני'ס של טרומן קפוטה והשיר כמובן). חנות התכשיטים היוקרתית ידועה באלגנטיות הנדירה וההקפדה היתרה על פרטי העיצוב. הקונטרסט בין המגדל וחנות הדגל פשוט מרהיב לעין.

מהצד האחורי של הבלוק של טיפאני'ס ומגדל טראמפ שוכן מגדל חשוב נוסף – המגדל של חברת המחשבים IBM. המגדל בגובה של 42 קומות נבנה במקביל לבניין טראמפ ונפתח ב-1983. בכניסה לבניין הפסל המופשט Levitated Mass של הפסל מייקל הייזר Heizer. מעבר לשדרה בולט גורד שחקים מרשים נוסף, פארק אבניו 432, הבניין החמישי בגובהו בניו-יורק שמוקדש כולו למגורי יוקרה.

 

בית הכנסת המרכזי Central Synagogue

אחד הבניינים הכי וותיקים על שדרת לקסינגטון הוא בית הכנסת המרכזי של ניו-יורק. בית הכנסת פעיל באופן רציף משנת 1870 והוא שוכן על לקסינגטון ורחוב 55, לא רחוק מבלומינגדייל'ס. בית הכנסת המרכזי הוא המוסד הרפורמי הגדול והחשוב בניו-יורק, מרכז את פעילות הקהילה הענפה של האפר איסט סייד.

מעבר לחשיבותו הקהילתית, בית הכנסת הוא גם פנינה ארכיטקטונית יפה. הוא נבנה בסגנון המשלב אלמנטים איסלמיים, המתבטאים בעיקר בשני המגדלים בכניסה המייצגים את עמודי שלמה בבית המקדש החרב. בין המגדלים חלון רוזטה ענק ומצד הבניינים חלונות קשתות מרשימים שגם הם בסגנון איסלמי. חלל הפנים של הבניין נבנה בהשראת ארמון אלהמברה שבגרנדה, ארמון מורי מהמאה ה-13 שנבנה בעיר הספרדית.

 

קתדרלת סיינט פטריק St. Patrick's Cathedral

חזית הסיינט פטריק קתדרל במנהטן
חזית הסיינט פטריק קתדרל במנהטן

מקום המושב של הבישוף בניו-יורק, הקתדרלה של העיר, היא הגדולה מבין הכנסיות הקתוליות בארה"ב. הקתדרלה יושבת על בלוק שלם בין השדרה החמישית ומדיסון אבניו ובין הרחובות 51 ו-50, לא רחוק מרוקפלר סנטר. הבניין הניאו-גותי המרשים נבנה באמצע המאה ה-19 והושלם בשנת 1885 עם הצבת שני המגדלים המרשימים בכניסה.

הכנסייה מרשימה מאוד במימדיה, למרות שמתגמדת אל מול גורדי השחקים הנוצצים שסמוכים לה. חלל הפנים שלה עשיר מאוד בדברי אמנות ופסלים בתמה דתית, כיאה למוסד קתולי שמטרתו להמם את המאמינים.

לסיור מודרך לאורך רחוב 42 ממזרח למערב, הקליקו כאן…

 

סאקס פיפת' אבניו Saks Fifth Avenue

חנות הכולבו היוקרתית צמודה לקתדרלת סיינט פטריק מדרום. הכולבו כשמו כן הוא, סמל נהיר לעושר ולעוצמה של השדרה החמישית. חנות הכולבו היא סניף הדגל של הרשת האמריקאית שייסד אנדרו סאקס, בן למהגרים יהודים מגרמניה באמצע המאה ה-19. החנות בניו-יורק נפתחה בשנת 1924 ומאז הפכה למושג של עושר ויוקרה. היא ביססה את המיקום של השדרה החמישית במידטאון כלב היוקרה של ניו-יורק יחדיו עם עוד מוסדות יוקרה כגון טיפאני, חנויות תכשיטים יוקרתיות וחנויות מעצבים.

 

מורגן ספרייה ומוזיאון The Morgan Library & Museum

הספרייה והמוזיאון על שמו של הבנקאי פירפונט מורגן היא אחד המקומות הכי קסומים ומפתיעים בניו-יורק. הספרייה נמצאת על מדיסון אבניו ורחוב 37, לא רחוק מבראיינט פארק והטיימס סקוור.

בניין הג'נרל אלקטריק במנהטן
בניין הג'נרל אלקטריק במנהטן

בספרייה אוסף מרהיב של כתבי יד נדירים ומקוריים, ספרים נדירים, הדפסים שהשתמשו בהם לספרות ועוד המון אלמנטים מקוריים של עולם הדפוס. בין המוצגים במוזיאון איורים מקוריים של המשורר/צייר הבריטי ויליאם בלייק. הספרייה היא כיום מקום ציבורי שפתוח לקהל וניתן לבקר בה. חלל הפנים של הספרייה מרהיב גם כן, עם עיצוב עשיר במיוחד בשלל אלמנטים מקלאסיים ועד הבארוק.

כתובת: Madison Ave 225, New York

לשעות פתיחה עדכניות ועלויות כניסה, הקליקו כאן…

לרכישה און ליין של כרטיס ה- New York CityPASS, הקליקו כאן…

 

מלון וולדורף אסטוריה ניו-יורק Waldorf-Astoria New York

אחד המלונות היוקרתיים והחשובים בניו-יורק, יחדיו עם הפלאזה, שוכן על בלוק שלם בין פארק אבניו ולקסינגטון ורחובות 50 ו-49. המלון המקורי שכן היכן שכיום האמפייר סטייט בילדינג ונהרס על מנת לפנות מקום לסמל של ניו-יורק.

המבנה הנוכחי, במיקום היוקרתי, נבנה בשנת 1931 בסגנון אר דקו מרהיב לעין. מעל המבנה מתנוססים שני המגדלים שגובהם 190 מטרים והם סימן ההיכר של המבנה המקסים. המלון עצמו יוקרתי ואקסקלוסיבי, רוחש בסלבריטאים והוא חלק חשוב מתקופת הזוהר של ניו-יורק.

לרכישה און ליין של כרטיס New York Sightseeing Flex Pass, בחירה בין 100 אטרקציות בעיר, הקליקו כאן…

 

בניין ג'נרל אלקטריק General Electric Building

המגדל של חברת הענק האמריקאית שוכן על על שדרת לקסינגטון ורחוב 51, מעט צפונית מהקרייזלר. גורד השחקים הוא אחד היפים במנהטן, מבטא נאמנה גם הוא (בדומה לקרייזלר ולאמפייר סטייט בילדינג) את האופי הייחודי של הארכיטקטורה שבנתה את ניו-יורק הקלאסית. הבניין נבנה בשנות השלושים של המאה ה-20 בצורה אלגנטית להפליא. המגדל הארוך והצר מוכתר בכיפה בהשראת קתדרלות גותיות, זאת על מנת שישתלב עם כנסיית סיינט ברתלומאו St. Bartholomew's Church, הצמודה לו ממערב.

 

בניין מטלייף MetLife Building

בניין המטלייף במנהטן
בניין המטלייף במנהטן

המטלייף הוא אחד מגורדי השחקים המרשימים ומעוררי המחלוקת ביותר בניו-יורק, עיר המלאה בגורדי שחקים מכל המינים ומכל הסוגים. המטלייף שוכן מעל תחנת הרכבת גראנד סנטרל בפארק אבניו על רחוב 45. הבניין תוכנן על-ידי הארכיטקטים של הסגנון הבינלאומי פייטרו בלושי Belluschi, ריצ'ארד רות' Roth ווולטר גרופיוס Gropius מייסד תנועת הבאואהוס. הבניין עצמו בולט מאוד בנוף של מנהטן ורבים מהניו-יורקרים מתעבים אותו.

כיאה לסגנון הבינלאומי, הבניין הענק משתלט על הנוף בגסות, עם שטחים עצומים בקומות ומזכיר מעט את בנייני הרכבות של הסגנון הבינלאומי במדינות הקומוניסטיות. כשנבנה הבניין הוא אכלס את משרדי חברת התעופה פאן אם וכיום יושבים בו משרדי חברת הביטוח מטרופוליטן לייף. השלט הענק של החברה מתנוסס בראש המגדל ומהווה חתיכת פרסומת.

 

תחנת גראנד סנטרל Grand Central

הגרנד סנטרל הייתה בעברה תחנת רכבת חשובה בתוך מנהטן אבל בשל גודלה המצומצם ואי היכולת להרחיב אותה (בעיקר עקב בניית בניין המטלייף הענק שמעליה), כיום היא משמת רק כפונקציה תחבורתית מטרופולינית. יותר מאשר הפונקציה התחבורתית, הגנרד סנטרל מוכרת כאתר תיירותי נהדר בו ניתן להיווכח באופי סגנון הבנייה הניאו קלאסי של ניו-יורק.

התחנה נפתחה בשנת 1913 על-ידי קורנליוס ואנדרבילט. האולם המרכזי של התחנה הוא אייקון ניו-יורקי ידוע, בו השעון המפורסם של המודיעין שפונה לארבע פינות. החזית של התחנה מרשימה מאוד גם כן, עם פיסול בסגנון קלאסי בתמה של אלים יוונים.

לסיור מודרך בעקבות הסודות של תחנת הגרנד סנטרל, הקליקו כאן…

 

בניין הקרייזלר Chrysler Building

הקרייזלר בילדינג בניו-יורק
הקרייזלר בילדינג בניו-יורק

הקרייזלר הוא אחד מסימני ההיכר של ניו-יורק ובין גורדי השחקים המפורסמים בעולם. הבניין נושא את שמו של וולטר פרסי קרייזלר, אחד מענקי התעשייה האמריקאית וראש חברת המכוניות שנקראת על שמו. קרייזלר רצה להנציח את עצמו ואת המותג שלו בניו-יורק ובשנת 1930 השלים את מימון הבנייה של גורד השחקים המרהיב.

הצריח בראש המגדל הוא סימן ההיכר של גורד השחקים. הצריח בסגנון האר דקו מזכיר בחצאי העיגול הבנויים זה על זה כפירמידה את כיסוי מגן הרדיאטור בדגמי המכוניות. במגדל עצמו המוני עיצובים בסגנון אר דקו השאובים מעולם המכוניות וכל עיצובו הפנימי שואל גם הוא מעיצוב המכוניות מהתקופה.

הקרייזלר היה בעת השלמתו המגדל הכי גבוה בעולם, שיא שנשא עימו חודשים בודדים אז הושלם מגדל האמפייר סטייט בילדינג הכמעט שכן.

למרות היותו שני לאמפייר סטייט בילדינג, הוא נותר אחד המגדלים האהודים והמזוהים ביותר עם תור הזהב של בניית גורדי השחקים של שנות העשרים והשלושים. המגדל עדיין נותר אחד מפנינות הארכיטקטורה הכי יפות בכל ארה"ב. גובהו של המגדל 282 מטרים ללא התורן בראשו ויש בו 77 קומות.

להפלגה על ההדסון בשעות הערב ומבט על קו הרקיע המרהיב של מנהטן, הקליקו כאן…

 

בניין האו"ם United Nations Headquarters

המטה של ארגון האומות המאוחדות הוא שיא כוחה הבינלאומי של האימפריה האמריקאית. גורד השחקים המפורסם נבנה על שטח שתרם ג'ון רוקפלר על גדת האיסט ריבר, לא רחוק מהקצה הדרומי של רוזוולט איילנד. את המבנה תכנן האדריכל הברזילאי המפורסם אוסקר ניימאייר (מי שתכנן את ברזיליה, את מגדלי פנורמה בחיפה ואת בניין האוניברסיטה בחיפה שדי מזכיר את מבנה האו"ם). הבניין נחנך רשמית בינואר 1951 ומאז מהווה כר פורה לכל מה שרע בפוליטיקה העולמית. גובה המגדל הוא 155 מטרים ויש בו 39 קומות.

להפלגה סביב האי מנהטן ותצפית על כל הבניינים החשובים על הנהרות, הקליקו כאן…

לרגלי הבניין הגבוה שוכן מבנה העצרת הכללית של האו"ם. במבנה זה נערכות הפגישות של העצרת בה ייצוג לכל מדינות העולם החברות בגוף זה. ליד אולם העצרת ישנו אולם נוסף, אולם הכנסים, בו מתכנסת מועצת הביטחון על 15 נציגי המדינות סביב השולחן העגול המפורסם. בכניסה למתחם שורת דגלי העולם, אחד המקומות הכי מצולמים בניו-יורק.

שדרת הדגלים בכניסה למתחם האום בניו-יורק
שדרת הדגלים בכניסה למתחם האום בניו-יורק

דאג המרשלד פלאזה Dag Hammarskjöld Plaza

הפלזה שנקראת על שמו של המזכיר הכללי של האו"ם, נמצאת ממול מתחם האו"ם. המרשלד היה דיפלומט שוודי שהיה המזכיר הכללי של האו"ם בתקופה הסוערת של המלחמה הקרה בין השנים 1953 ועד 1961 אז נהרג בתאונה אווירית (כנראה) ברודזיה.

הפלאזה היא מעין כיכר ירוקה ויפה שמזמינה את המבקר לכיוון בנייני האו"ם. מדרום למתחם שכונת המגורים מורי היל Murray Hill בה הבניין טיודור סיטי Tudor City, מבנה עירוני ענק שנועד לשמש כמגורים עבור בני המעמד העירוני. מטרת הבניין הענק היא לשמש כעיר שלמה בתוך בניין. הלאה דרומה נמצאת השכונה קיפס ביי Kips Bay, גם היא לגדת האיסט ריבר.