הצ'יינטאון Chinatown של סן פרנסיסקו

הצ'יינטאון Chinatown של סן פרנסיסקו הוא המקור והבסיס לכל שכונות הצ'יינטאון שאין עיר גדולה במערב שאינה מתהדרת בה. השכונה נוסדה על השדרות והרחובות של יירבה בואנה, הקולוניה האמריקאית של סן פרנסיסקו בעת שלטון המקסיקאים. בשכונה בתים היסטוריים מלבנים אדומות עם מדרגות חירום ומרפסות מתכתיים. הרחובות מקושטים ומלאים בשלטים בסינית, מקדשים היסטוריים, רחובות הומים ותחושה של המזרח הרחוק. בשכונה חנויות מיוחדות, קישוטים, פסטיבלים והמון מסעדות סיניות מעולות שאהודות מאוד על תושבי העיר.

רחובות צ'יינטאון סן פרנסיסקו
רחובות צ'יינטאון בסן פרנסיסקו

כמה זמן צריך לטיול בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו?

לטיול בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו כדאי להקדיש כמה שעות עד חצי יום טיול. ניתן לשלב את הטיול בעיר עם הדאונטאון והיוניון סקוור שמדרום.

 

מה חייבים לראות ולעשות בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו?

  • ההמולה והחנויות של שדרת גרנט
  • המפעל המיוחד של חברת עוגיות המזל גולדן גייט
  • קרונות חשמלית וינטג' במוזיאון קרונות הכבל
  • המרפסות המרהיבות של ווברלי פלייס
  • הרחובות היפים של רובע ג'קסון סקוור
  • חלל הפנים היפה והחזית המרשימה של הקתדרלה הישנה על שמה של מריה
  • לחצות את מעבר הגבול בשער הדרקון
  • חוויה רוחנית במקדש טין האו

לכל המידע על טיול בסן פרנסיסקו, הקליקו כאן…

לבדיקת זמינות ומחירים במלונות בסביבת יוניון סקוור וצ'יינטאון, הקליקו כאן…

לרכישה און ליין של הסן פרנסיסקו פאס, אטרקציות + שייט לאלקטרז וגשר שער הזהב, הקליקו כאן..

לסיור הליכה חינם עם מדריך מקומי במרכז סן פרנסיסקו, הקליקו כאן…

 

מהו צ'יינטאון סן פרנסיסקו?

הצ'יינטאון של סן פרנסיסקו הוא המקור למטבע הלשון המפורסם שהתפשט בכל רחבי הערים הגדולות בארה"ב ואפילו לערים הגדולות במערב אירופה. הצ'יינטאון הוא מקום המגורים ההיסטורי של המהגרים מסין שהגיעו לחוף המערבי של ארה"ב החל מאמצע המאה ה-19.

  • הסיבה הראשונה לריכוז המהגרים הסיניים בסן פרנסיסקו היא הבהלה לזהב, אז הגיע כוח עבודה רב מרחבי סין ויפן והתיישב בערי קליפורניה
  • הרובע נפגע קשות בשריפה הגדולה בעקבות רעידת האדמה של 1906. שריפה זו נוצלה ע"י מהגרים רבים שהיו בארה"ב והגיעו מיד לאחר מכן על מנת לקבל אזרחות אמריקאית בטענה שמסמכיהם נשרפו. לאחר השריפה גדלה אוכלוסיית הרובע באופן משמעותי
  • כיום מתגוררים בשכונה כ-35 אלף איש, רובם ממוצא סיני או מזרח אסיאתי
  • השכונה מתנהגת כיאה לצ'יינטאון כמעין טריטוריה עצמאית, עם שלטים בסינית, מינימרקטים עם סחורה אקזוטית, פסטיבלים מסורתיים וכמובן מסעדות סיניות מעולות ופופולאריות מאוד
  • בשכונה נולד ברוס לי, ככל הנראה הסיני-האמריקאי הכי מפורסם
  • ממערב לצ'יינטאון שוכן רובע נוב היל האלגנטי. לב הרובע היא קתרדלת גרייס שבפארק האנטינגטון. הרובע הוא מקום מגורים יוקרתי ושליו עם כמה מוסדות מלונאיים ענקיים
  • בנוב היל שוכן גם מוזיאון קרונות הכבל, בו תצוגה של קרונות כבל עתיקים ששירתו את העיר מאמצע המאה ה-19

לסיור אוכל טעים במיוחד בפינות הנסתרות של צ'יינטאון סן פרנסיסקו, הקליקו כאן…

 

מפה של צ'יינטאון סן פרנסיסקו

 

כל מה שיש לראות ולעשות בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו

רובע ג'קסון סקוור Jackson Square

רובע כיכר ג'קסון הוא למעשה שכונה קטנה של שישה בלוקים, בין הדאונטאון של סן פרנסיסקו לצ'יינטאון. לב הרובע הוא ההצטלבות של רחוב מונטגמרי (בירידה) ורחוב ג'קסון. הרובע מתאפיין בבתי לבנים אדומות שנבנו באמצע וסוף המאה ה-19. זהו רובע שמנותק גם מהמגדלים הגבוהים של הדאונטאון וגם מצ'יינטאון, אבל הוא מקום נהדר לטיול קצר. ברחובות חנויות ומסעדות ונוף מרשים מאוד של מגדלי הדאונטאון.

שדרת גרנט וגג בניין טרייד מארק בסן פרנסיסקו
שדרת גרנט וגג בניין טרייד מארק בסן פרנסיסקו

פורטסמות' סקוור Portsmouth Square

כיכר פורטסמות' היא הכיכר המרכזית של העיר סן פרנסיסקו באמצע המאה ה-19. הכיכר נבנתה במקור בשנת 1839 בלב המסחרי והחברתי התוסס של קולוניית היאנקיז יירבה בואנה, הבסיס העירוני המקורי של העיר בעת שלטון המקסיקאים. כיום הכיכר עברה הרמה ומתחתיה חניון ענקי. הכיכר היא שער הכניסה לצ'יינטאון מכיוון הרובע הפיננסי ומשמשת בעיקר את תושבי הרובע למנוחה והרגעות.

לסיור מודרך בכל המקומות הכי מעניינים בצ'יינטאון של סן פרנסיסקו, הקליקו כאן…

 

הקתדרלה הישנה על שמה של מריה Old Saint Mary's Cathedral

הקתדרלה הראשונה של העיר סן פרנסיסקו הייתה מקום מושבו של הבישוף החל משנת 1854 עת הושלמה בנייתה. הכנסייה עדיין משרתת את האוכלוסייה הקתולית של העיר, למרות שכיום היא עמוק בתוך שטח צ'יינטאון. כמו חלקה החיצוני גם החלל הפנים של הכנסייה אלגנטי מאוד, נקי ומלא בציורים ופסלים דתיים. המגדל הגבוה של הכנסייה חולש על כיכר סיינט מרי St Mary's Square השלווה והאלגנטית שמוקפת גם במגדלים גבוהים מכל צדדיה.

בסמוך לקתדרלה אחד הבניינים הכי מרשימים בצ'יינטאון, בניין טרייד מארק Trade Mark Building, הבנוי כמקדש סיני.

כתובת: California St. 660, San Francisco

שער הדרקון בכניסה לצ'יינטאון של סן פרנסיסקו
שער הדרקון בכניסה לצ'יינטאון של סן פרנסיסקו

שער הדרקון Dragon Gate Chinatown SF

שער הדרקון, שער הכניסה הרשמי של צ'יינטאון, שוכן בחלקה הדרומי של השכונה, על ההצטלבות של רחוב בוש עם רחוב גרנט. השער ניצב בתחילת העלייה של רחוב גרנט, הרחוב הראשי של הרובע. השער הוא המעבר הרשמי מהאזור התוסס של היווניון סקוור, אל עבר האזור התוסס (רק עם תחושה של חו"ל) של הצ'יינטאון. השער עוצב על-ידי הארכיטקט האמריקאי ממוצא סיני קלייטון לי, בהשראת שערי הכניסה המסורתיים בכפרים סיניים. השער הירוק שבראשו שני דרקונים סיניים מסורתיים נחשב היום לאחד הסמלים של השכונה.

כתובת: Grant Ave. 413-401, San Francisco

 

שדרת גרנט Grant Avenue

שדרת גרנט ופנסי הרחוב המסורתיים בלב צ'יינטאון סן פרנסיסקו
שדרת גרנט ופנסי הרחוב המסורתיים בלב צ'יינטאון סן פרנסיסקו

שדרת גרנט היא הרחוב הראשי של צ'יינטאון. השדרה מתחילה מרחוב מרקט, בגבול הצפוני של רובע SoMa, חוצה את רובע יוניון סקוור וממשיכה דרך צ'יינטאון צפונה. בחלק של השדרה בצ'יינטאון היא מהווה את הלב הפועם של השכuנה התוססת, עם המון שילוט בסינית, עסקים רבים, מסעדות וחנויות אקזוטיות במיוחד.

השדרה צרה יחסית, לרוב מוארת ומקושטת. זהותו המקושטת של הרחוב אינה מעידה כלל על חשיבותו ההיסטורית כרחוב הראשון והראשי של הקולוניה יירבה בואנה, באמצע המאה ה-19. השדרה הייתה הלב התוסס של ההתנחלות הלבנה בסן פרנסיסקו המקסיקאית של אז וכיום היא לב ההתנחלות הסינית בסן פרנסיסקו האמריקאית.

 

רחוב סטוקטון Stockton וווברלי פלייס Waverly Place

הרחוב המקביל לשדרת גרנט ממערב, הוא גם מרכז מסחרי חשוב בלב שכונת הצ'יינטאון. גם בסטוקטון ניתן למצוא את החנויות המיוחדות, המיני-מרקטים, המסעדות, הקישוטים והאווירה האקזוטית של צ'יינטאון. בין שדרת גרנט לרחוב סטוקטון, רץ לאורך שני בלוקים גם הרחוב הקצר ווברלי פלhיס. רחוב זה ידוע בכינויו רחוב המרפסות הצבועות, זאת בשל מרפסות המתכת של יציאות החירום בבניינים משלהי המאה ה-19, שצבועות ומקושקשות כיאה לסגנון הקישוטי הסיני.

 

מקדש טין האו Tin How Temple

מקדש טין שוכן בלב רחוב ווברלי פלייס והיסטורית נחשב ככל הנראה למקדש הסיני הראשון באמריקה והעתיק ביותר שעדיין פעיל. המקדש נבנה בשנת 1852 על-ידי שלושה מהגרים סיניים שהיו הראשונים שהגיעו לחוף המערבי. מהגרים אלו הם שקיבעו את מקום ההתיישבות של המגרים הסיניים ברחובות שמצפון לרחוב מרקט וכיכר יוניון. המקדש מוקדש לאלה מטסו Matsu שנחשבת לקיסרית גן העדן והפטרונית של יורדי הים והדייגים בדת הטאואיסטית. המקדש נשרף בחלקו בשריפה הגדולה של 1906 אבל שוחזר בהצלחה ונפתח מחדש בשנת 1910.

כתובת: Waverly Pl. 125, San Francisco

רחובות הצ'יינטאון של סן פרנסיסקו
רחובות הצ'יינטאון של סן פרנסיסקו

חברת עוגיות המזל של הגולדן גייט Golden Gate Fortune Cookie Factory

אחד המוסדות המיחודים בצ'יינטאון הוא מפעל חברת עוגיות המזל של הגולדן גייט שמייצרת את הקינוח הסיני-אמריקאי המסורתי. המפעל נפתח בשנת 1962 בלב הרובע ומאז הוא מפיק אלפי עוגיות מזל ומשווק אותן למסעדות ברחבי החוף המערבי. עוגיות המזל הומצאו בסן פרנסיסקו בשנת 1909 בידיו של שף יפני שהגה את הרעיון כתעלול שיווקי. מאז העוגיות תפסו והן חלק בלתי נפרד מחווית הארוחה במסעדות הסיניות בעולם המערבי (לא דומה בשום צורה ואופן למסעדות סיניות רגילות במזרח הרחוק).

המותג של הגולדן גייט הוא מותג ידוע ובמפעל הקטן מייצרים גם עוגיות בטעמים שונים. ניתן להיכנס לביקור במפעל ולצפות בתנור העצום שתופס את כל חלל המפעל ואת העובדים של המפעל מכינים את המותג המפורסם של סן פרנסיסקו.

כתובת: Ross Alley, 56, San Francisco

לכל המידע על ביקור במפעל עוגיול המזל, הקליקו כאן…

 

מוזיאון האגודה ההיסטורית של הסינים באמריקה Chinese Historical Society of America Museum

מוזיאון האגודה ההיסטורית של הסינים באמריקה הוא המוסד הכי ותיק והכי חשוב בארה"ב המוקדש כולו להגירה הגדולה של הסינים לערי ארצות הברית. המוזיאון מבוסס על עבודת האגודה ההיסטורית שכוללת ארכיון ענק המתעד את פועלה של הקהילה החל מההגירה של אמצע המאה ה-19 במהלך הבהלה לזהב. במוזיאון מוצגים חשובים הקשורים להיסטוריה של הקהילה הסינית בעיר ובכל החוף המערבי, כולל אמנות של אמנים מקומיים, חפצי נוי וחפצים היסטוריים. במוזיאון עיסוק רב בדמותו האייקונית – פופולארית של ברוס לי.

בסמוך למוזיאון נמצא מקדש קונג צ'או Kong Chow Temple, המקדש הכי עתיק בעיר שנוסד בשנת 1854. הוא הועתק למיקומו הנוכחי ברחוב סטוקטון בשנת 1977 לאחר שהריסתו במיקומו המקורי גרמה לתסיסה רבה בשכונה.

כתובת: Clay St. 965, San Francisco

לשעות הפעילות העדכניות של המוזיאון, הקליקו כאן…

החשמלית של רחוב פאואל ברחובות הצ'יינטאון של סן פרנסיסקו
החשמלית של רחוב פאואל ברחובות הצ'יינטאון של סן פרנסיסקו

 

כל מה שיש לראות בטיול ברובע נוב היל Nob Hill

מוזיאון קרונות הכבל San Francisco Cable Car Museum

מוזיאון קרונות הכבל הוא הגרסה הגדולה של מוזיאון הרכבת של סן פרנסיסקו שבדאונטאון. המוזיאון מוקדש כולו לקרונות החשמליות של סן פרנסיסקו, מסימני ההיכר הידועים והאהובים ביותר של העיר. המוזיאון הותיק נוסד בשנת 1853 ברובע נוב היל, בגבול המערבי של צ'יינטאון. במוזיאון כמה מקרונות הוינטג' המיוחדים ביותר של המערכת הענפה, קרונות מאמצע המאה ה-19 שניתן להיכנס אליהם וממש לגעת בהיסטוריה.

כתובת: Mason St. 1201, San Francisco

לשעות הפעילות העדכניות של המוזיאון, הקליקו כאן…

 

קתדרלת גרייס Grace Cathedral

הכנסיה לקתדרלת גרייס בנוב היל סן פרנסיסקו
הכנסיה לקתדרלת גרייס בנוב היל סן פרנסיסקו

מעט דרומה ממוזיאון קרונות הרכבל, בלב רובע נוב היל, שוכנת קתדרלת גרייס האלגנטית. הקתדרלה היא העתק מוקטן של חזית הנוטרה-דם בפריז, בסגנון ניאו-גותי צרפתי מרהיב ביופיו. ציטוט אלמותי נוסף בכנסייה, היא דלת הכניסה הראשית, שם העתק כמעט מדויק של שער גן העדן, ה-Porta del Paradiso המרהיב של לורנצו גיברטי, ענק הרנסנס הפלורנטיני, שניצבת בבית הטבילה של קתדרלת פירנצה.

הכנסייה שייכת לזרם האפיסקופלי, והיא מבין הכנסיות הגדולות בארה"ב השייכות לזרם האנגליקני שבארה"ב. הבנייה של הכנסייה החלה בשנת 1928 אבל היא הושלמה רק כארבעים שנה לאחר מכן. מעל גג הכנסייה צריח גותי מחודד שגובהו 35 מטרים.

הכנסייה שוכנת על האנטינגטון פארק Huntington Park, בו נמצא בית האחוזה המרהיב של ג'יימס ס. פלוד James C. Flood Mansion. מזרחית מהפארק ומבית האחוזה שוכנים שני בנייני המלונות הגדולים של סן פרנסיסקו – הפיירמונט Fairmont San Francisco ומלון מארק הופקינס סן פרנסיסקו Mark Hopkins San Francisco, שכיום פועל תחת המותג אינטרקונטיננטל של רשת IHG.

 

מסלול טיול במרכז סן פרנסיסקו – דאונטאון, צ'יינטאון ורובע סומה

  • את הטיול במרכז סן פרנסיסקו כדאי להתחיל ברובע SoMa האטרקטיבי. ה-SFMOMA – המוזיאון של סן פרנסיסקו לאמנות מודרנית, הוא אחד המוזיאונים החשובים בקליפורניה והוא שוכן בלב הרובע
  • בסמוך נמצא המוסקונה סנטר, מרכז הכנסים הגדול, המוזיאון היהודי העכשווי וכנסיית הקדוש פטריק. סביב גני יירבה בואנה ישם עוד מוזיאונים עירוניים שכדאי לבקר בהם
  • מאזור הגנים כדאי ללכת לכיוון המטבעה של סן פרנסיסקו וקניון סן פרנסיסקו סנטר הגדול. בסמוך תחנת קרונות הכבל של רחוב פאואל
  • כדאי לעלות על הקרון ולטפס אל אזור השופינג המרכזי של העיר ביוניון סקוור
  • לאחר מכן אפשר להמשיך על הקרון לכיוון צ'יינטאון, לעבור דרך שער הדרקון וללכת לאורך שדרת גרנט המרכזית
  • בשדרה נמצאת הקתדרלה הישנה על שמה של מריה
  • מהקתדרלה כדאי ללכת מעט מערבה אל שכונת נוב היל, שם נמצא מוזיאון קרונות הכבל, בו דוגמאות לקרונות וינטג' של סמלה התחברותי של העיר
  • מהמוזיאון כדאי ללכת אל האנטינגטון פארק בלב הרובע, שם מול מלונות היוקרה, החזית המרהיבה של קתדרלת גרייס
  • מנוב היל חוזרים לצ'יינטאון ומטיילים ברחובות ווברלי פלייס וסטוקטון בהם חווים את האווירה הייחודית של הרובע. באזור נמצא גם המפעל הקטן של חברת עוגיות המזל הגולדן גייט
  • מכיכר פורטסמות' חוצים לכיוון הדאונטאון. ממול הכיכר כבר אפשר לראות את פירמידת טראנסאמריקה, גורד השחקים שהפך לאחד מסמליה של העיר
  • מעט מדרום למגדל המרהיב נמצא גם מוזיאון וולס-פארגו המעניין
  • מהמוזיאון כדאי להמשיך מזרחה אל עבר האימברקאדרו והאימברקאדרו פלאזה שעל חוף המפרץ ובסמוך למוזיאון הרכבת של סן פרנסיסקו
  • מהמוזיאון הולכים מעט דרומה אל עבר סלספורס טאואר, גורד החשקים הגבוה בעיר ושבים לרובע סומה