מסלול טיול – 3 ימים בדאונטאון ולואר מנהטן
איפה נטייל? בחלק הדרומי של מנהטן – בדאונטאון ובשכונות של לואר מנהטן
מהם מסלולי הטיול? מסלולי יום שמגיעים לכל אתרי החובה ברובעים צ'לסי, גריניץ' וילג', וושינגטון סקוור פארק, סוהו, טרייבקה, צ'יינטאון, ליטל איטלי, לואר איסט סייד, איסט וילג', באוורי ועוד. כולל יום טיול בדאונטאון והפלגה לליברטי איילנד (האי של פסל החירות) ולאליס איילנד
מתי כדאי לטייל? ניו-יורק היא עיר ללא הפסקה, ניתן לבצע את המסלולים במשך כל השנה (עדיף שלא גשום או מושלג)
למי הטיול מתאים? לכל מי שכוחו ברגליו ובא לו לטרוף את הפינות הכי מיוחדות של מנהטן – זוגות, חברים, מבוגרים, צעירים ואפילו משפחות (לילדים קטנים כדאי לצמצם המון)
באיילו כלי תחבורה נשתמש? הכינו את שרירי הרגל (וגם פה ושם כרטיסים למטרו)
מה מידת האינטנסיביות? סיורים יומיים שיכולים להיות גם קצת ארוכים, אפשר לנפות מקומות קצת פחות חשובים או למתוח את מסלולי הטיול לכמה ימים נוספים
מידע על מסלול הטיול
דאונטאון מנהטן הוא המרכז הפיננסי הכי חשוב בעולם. וול סטריט, הרחוב ההיסטורי של חומת ניו-אמסטרדם הוא ביתה של הבורסה הגדולה בעולם ומקום התעסוקה המרכזי של כל הביזנסמנס. זהו גם הרחוב בו הוכתר ג'ורג' וושינגטון כנשיאה הראשון של ארה"ב. הדאונטאון אינו גדול כמו המידטאון אך יש בו המון גורדי שחקים, חלקם היסטוריים וחלקם חדישים. אחד מהם הוא הגבוה בעיר – הואן וורלד או הפרידום טאואר, המבנה שמנציח את מגדלי התאומים האהובים שחלשו בעבר על קו הרקיע.
מבאטרי פארק שמדרום יוצאות המעבורות לסטטן איילנד וגם לאיים באפר ביי. מעבורות אלו מגיעות לאליס איילנד, בו מוזיאון ההגירה ולרגלי פסל החירות האייקוני. בדאונטאון גם נמצא הסיפורט התוסס ממנו נוף מרהיב לגשר ברוקלין ולגשר מנהטן.
הרובעים שמצפון לדאונטאון הם רובעי המגורים ההיסטוריים של ניו-יורק. רובעים אלו מלאים בהיסטוריה של הגירה (כולל צ'יינטאון של היום), ומלא בפסיפס האתני של העיר – יהודים, איטלקים, אירים ועוד. כיום חלקם הגדול של הרובעים הפכו מהפך והם מלאים ברחובות טרנדיים ומגורים אופנתיים.
לכל המידע על טיול בניו-יורק סיטי, הקליקו כאן…
לכל המידע על התחבורה הציבורית בניו-יורק סיטי, הקליקו כאן…
איפה לנים?
כדאי מאוד למצוא מקום לינה בתוך מנהטן עצמה. באי יש המוני מקומות לינה שכולם בלי יוצאים מן הכלל, לא זולים. אפשר גם ללון בברוקלין או קווינס בסמוך לתחנת תחתית.
לכל המידע ומה שצריך לדעת על מציאת מקום לינה במלונות ניו-יורק, הקליקו כאן…
לרשימה של 12 מלונות מעולים במנהטן, הקליקו כאן…
טיפ מומחים למטיילים בניו-יורק
- הדאונטאון של מנהטן אינו גדול גיאוגרפית, אבל גם הוא עמוס במגדלים, גשרים ושפע של אטרקציות, כולל קפיצה במעבורת לפסל החירות (בחינם על המעבורת לסטאטן איילנד שיוצאת מבאטרי פארק)
- שכונות לואר מנהטן כגון הלואר איסט סייד, האיסט וילג', הסוהו, צ'יינה טאון, גריניץ' וילג' וקמפוס ה-NYU סביב וושינגטון סקוור פארק הם מקומות שחייבים להגיע אליהם
- היות והתנועה בעיר היא קלה ונוחה מאוד בסאבווי (וגם באוטובוסים), אפשר לקצר זמני הליכה בשימוש בתחתית, לתחנה או שתיים
- למרות שחשוב לשמור על הופעה ייצוגית, כדאי מאוד לבוא לטיול עם בגדים נוחים (בהתאם לעונה) ובעיקר עם נעליים נוחות!!!
מפה של הלואר מנהטן והדאונטאון
פירוט ימי הטיול בדאונטאון ובלואר מנהטן
יום טיול 1: מנהטן – דאונטאון ואיי האפר ביי
יום הטיול השלישי יתרכז כולו בדאונטאון של מנהטן כולל הפלגה כייפית במיוחד לליברטי איילנד ולאליס איילנד. דאונטאון מנהטן הוא המרכז הפיננסי העולמי. שם שוכנת הבורסה של ניו-יורק על וול סטריט, הרחוב שבעברו היה החומה של ניו-אמסטרדם ההולנדית.
בקצה של האי מנהטן נמצא פארק באטרי, בו היו סוללות ההגנה של העיר. מעט מצפון, לגדת נהר ההאדסון, נמתח גורד השחקים הגבוה במערב (מגדל ה-CN בטורונטו נחשב למגדל טלוויזיה) – הואן וורלד. מגדל זה ממלא את החלל הנוראי של מגדלי התאומים. בחלק המזרחי של הדאונטאון, לגדת האיסט ריבר, נמצאים שני הגשרים האייקונים של ניו-יורק – גשר מנהטן וגשר ברוקלין. מתחתם איזור הבילוי של הסיפורט בפיר 17.
הוורלד טרייד סנטר החדש ווול סטריט
- נתחיל את טיולנו בדאונטאון מנהטן בפרידום טאואר Freedom Tower או הואן וורלד טרייד סנטר One World Trade Center שבמרכז הסחר העולמי החדש. נטפס אל מרפסת התצפית של המגדל בקומות 100-102, בגובה מדהים של 387 מטרים. מהמרפסת נוף מרהיב של כל המטרופולין ושל נהר ההאדסון.
- ממרום המגדל נרד אל הבור הפעור של אנדרטת הזיכרון ל-11 בספטמבר 9/11 Memorial & Museum. מה שהיה הגראונד זירו נותר חשוף ושתי בריכות מרובעות דוממות שמכונות The Footprints of the Twin Towers מנציחות כל אחת, את מיקום בסיס המגדל שקרס. מסביב לבריכות לוחות ארד בהם חקוקים שמות שלושת אלפים נרצחי פעולת הטרור.
- מהאנדרטה ניכנס אל המוזיאון המוקדש כולו ל-11 בספטמבר שבחלק המזרחי של האתר. הכניסה למוזיאון היא מהפינה המזרחית של האתר, מרחוב גריניץ'. במוזיאון סקירה על אירועי מתקפת הטרור וגם חפצים דוממים ממה שנותר מיסודות הבניין. במוזיאון חלל עמוק המכונה ה-Western Chamber, בו ניתן להיווכח בחפירת היסודות של המגדלים.
- מהמוזיאון נלך מזרחה על רחוב ליברטי דרך פארק זוקוטי Zuccotti Park עד לברודווי. בברודווי נרד דרומה עד לכנסיית הטריניטי Trinity Church. הכנסייה נבנתה בשנת 1864 בסגנון ניאו-גותי ויש לה צריח בגובה של כמעט של 90 מטרים. צריח זה היה המגדל הגבוה בניו-יורק שלפני בניית גורדי השחקים.
- נחצה את ברודווי וניכנס ללב הפיננסי העולמי לוול סטריט. לחובבי הפיננסים והרעש אפשר להיכנס ליציע של בניין הבורסה New York Stock Exchange.
- מהבורסה נחצה את הרחוב וניכנס לפדרל הול Federal Hall. על מדרגות הבניין הניו-קלאסי הושבע ג'ורג' וושינגטון לנשיא הראשון של ארה"ב בשנת 1776.
באטרי פארק, איי האפר ביי וסיפורט
- מוול סטריט נירד דרומה על ברודווי עד לפארק באולינג גרין Bowling Green שם נצטלם עם פסל השור המסתער האייקוני שהוצב במקום בצורה פיראטית בשנת 1989.
- מפסל השור ניכנס אל הבאטרי פארק ונגיע למונומנט הלאומי טירת קלינטון Castle Clinton National Monument. הטירה המבוצרת נבנתה בתחילת המאה ה-19 והייתה בה סוללת תותחים שהגנה על מנהטן.
- ליד המבצר נעלה על המעבורת לליברטי איילנד (יוצאת מ-Whitehall Terminal) ונפליג לרגלי פסל החירות Statue of Liberty. בעבר היה ניתן לטפס במדרגות הפנימיות של הפסל עד לראשו. לאחר פיגועי 11 בספטמבר, 2001, ניתן רק להגיע אל אי החירות ולתצפת על הפסל מלמטה.
- מהליברטי איילנד נפליג לאליס איילנד השכן וניכנס למוזיאון הלאומי של ההגירה באליס איילנד Ellis Island National Museum of Immigration. המוזיאון מספר את סיפורם של המגרים שהגיעו לארה"ב וסוקר את תהליך האכלוס של העולם החדש בהגירה אירופאית. במקום גם ארכיב גדול דיגיטלי המאפשר לחפש במאגרי המידע של המקום, בנוגע ליום העגינה ולסטאטוס ההגירה של מי שעבר במקום.
- מאליס איילנד נשוב במעבורת לבאטרי פארק ונלך דרך ביוור סטריט אל עבר הסיפורט וגשר ברוקלין. הסיפורט הוא אזור בשפך האיסט ריבר לאפר ביי, שהיה בעברו חלק מנמל ניו-יורק. כיום עבר האזור תהליך של שיקום ופיתוח ונחשב לאחד מאזורי הבילוי האטרקטיביים במנהטן עם נוף לשני הגשרים – גשר ברוקלין וגשר מנהטן וגם מערבה לכיוון מגדלי הדאון טאון. פיר Pier מספר 17 של הנמל הוסב כולו למתחם של מסעדות ומקומות בילוי והוא נחשב ללב הטיול באזור.
- מהסיפורט נלך אל גשר ברוקלין Brooklyn Bridge. הגשר נמתח לאורך של כמעט 2 קילומטרים וגובהו כשמונים מטרים מעל האיסט ריבר. למי שיש כוח אפשר לחצות את הגשר ברגל לברוקלין בהליכה של חצי שעה בערך (אפשר לחזור דרך המנהטן ברידג', או ללכת עד אמצע הברוקלין ברידג' ולחזור. אפשר גם לחזור בתחתית מתחנת High St, על הקו הכחול למנהטן).
יום טיול 2: מנהטן – השכונות המערביות של לואר מנהטן – סיטי הול פארק, טרייבקה, סוהו, וושינגטון סקוור פארק, גריניץ' וילג' וצ'לסי
את יום הטיול הרביעי נקדיש לשכונות הניו-יורקיות הפופולאריות שבין המידטאון לדאונטאון מצד מערב. נתחיל את הטיול במרכז האדימניסטרטיבי של ניו-יורק ששוכן בקצה הצפוני של הדאונטאון – הסיטי הול פארק. משם נעלה צפונה דרך טרייבקה למה שמכונה לואר מנהטן – לרחוב ברודווי התוסס בלב הסוהו וצפונה לכיוון קמפוס אוניברסיטת ניו-יורק ולשכונה הטרנדית גריניץ' וילג'. נקנח את היום בביקור בצ'לסי מרקט.
הסיטי הול פארק וטרייבקה
- נתחיל את יום הטיול במרכז האדמיניסטרטיבי של ניו-יורק סיטי, איזור הסיטי הול פארק. נגיע לקצה הדרומי של הפארק לסיינט פול צ'אפל St. Paul's Chapel, הכנסייה האחרונה שנבנתה בניו-יורק שלפני העצמאות האמריקאית בשנת 1776. הכנסייה כמעט והוחרבה עם התמוטטות מגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, מגדלים שהיו צמודים לה ממערב.
- מהכנסייה נטפס על ברודווי צפונה ונראה את בניין וולוורת' The Woolworth Building משנת 1913 שנחשב למעין אבטיפוס לגורדי השחקים המרהיבים שנבנו אחריו במהלך שנות ה-20 וה-30 של המאה העשרים, מה שאנו מכירים כגורדי השחקים הוינטג' של ניו-יורק (הקרייזלר, האמפייר סטייט בילדינג ועוד).
- מבניין וולוורת' ניכנס אל הפארק עצמו ונגיע אל בית עיריית ניו-יורק New York City Hall.
- בהליכה לקצה הצפוני של הפארק ניכנס למתחם בתי המשפט של ניו-יורק. לחובבי ארכיטקטורה כדאי להיכנס לבניינים הבאים שבמתחם: בית המשפט לענייני ירושה Surrogate's Court, בניין מנהטן מוניציפל ע"ש דיקינס The David N. Dinkins Manhattan Municipal Building, בית המשפט של ארה"ב טורגוד מרשל Thurgood Marshall United States Courthouse, בית המשפט המחוזי של ניו-יורק New York County Supreme Court ובניין בית המשפט הפלילי של ניו-יורק New York County Criminal Court. למי שפחות מתעניין אפשר לצפות בבניינים היפים מבחוץ ולהמשיך הלאה לכיוון טרייבקה.
- נלך מערבה מהקצה הצפוני של הסיטי הול פארק על רחוב צ'יימברס עד רחוב גריניץ' ונעלה צפונה עד האריסון סטריט Harrison Street, הרחוב הכי פוטוגני בשכונה. בחלק שבין רחוב האדסון ממזרח לרחוב גריניץ' ממערב שורה של בתים שעברו שימור שנבנו שמקורם מאמצע המאה ה-18.
סוהו
- מטרייבקה נמשיך צפונה לרחוב קאנאל, נלך בו קצת מזרחה וניכנס אל הסוהו ברחוב גרין. גרין סטריט הוא המרכז של השכונה, בו המסעדות המיוחדות, הגלריות וחנויות הבוטיק (בניגוד לשופינג של הרשתות בברודווי). החלק הכי מרהיב של השכונה מבחינה ארכיטקטונית הוא הקטע בגרין סטריט בין רחוב ברום בדרום לרחוב פרינס מצפון. במקטע זה עשרות של בתים מיציקות ברזל האופייניים למבני התעשייה שנבנו בשכונה החל מאמצע המאה ה-19.
- נלך על רחוב גרין עד רחוב פרינס, עליו נפנה מזרחה לכיוון ברודווי. בדרך נראה את בניין סינגר הקטן. המבנה משנת 1904 מכיל שילוב של מרפסות אר נובו עם לבני טרקוטה על פני ברזל יצוק.
- נחזור דרומה מעט על ברודווי ונגיע לבניין האואאוט Haughwout Building בו פעל מפעל זכוכית משנת 1857.
וושינגטון סקוור פארק וגריניץ' וילג'
- נלך על ברודווי צפונה עד לקמפוס אוניברסיטת ניו-יורק. נפנה על רחוב 4 ווסט לכיוון מערב ונגיע לוושינגטון סקוור פארק. בפינה הדרומית של הכיכר נמצאת כנסיית ג'אדסון ממוריאל משנת 1892.
- ניכנס אל הפארק שבמרכזו מזרקה עגולה גדולה ולידה, בגאריבלדי פלאזה Garibaldi Plaza, פסלו של מאחד איטליה המודרנית. מן הצד השני של המזרקה נמצא המוניומנט של אלכסנדר ליימן הולי Alexander Lyman Holley Monument, אחד מחשובי מהנדסי הפלדה של המאה ה-19.
- נגיע אל הסמל של הפארק – הקשת של וושינגטון סקוור Washington Square Arch, בכניסה הצפונית ממול המזרקה.
- נעלה צפונה מהפארק על השדרה החמישית, החלק היפה והרגוע שלה. לאורך מקטע זה שתי כנסיות יפות – כנסיית העלייה לשמיים והכנסייה הפרסביטריאנית הראשונה משנת 1846.
- נחזור לרחוב 8 ווסט התוסס ונלך מערבה אל הגריניץ' וילג'. נגיע אל ספריית ג'פרסון מרקט. זהו אחד מבנייני הוינטג' הכי מיוחדים בניו-יורק משנת 1877. הבניין כיום הוא סניף של הספרייה העירונית של ניו-יורק. הוא בולט מעל השדרה השישית עם מגדל השעות הנאה שלו בסגנון ניאו-גותי.
- מהספרייה נלך מערבה על רחוב כריסטופר ונגיע לכיכר שרידן. הכיכר והרחוב הם מהמקומות המרכזיים בתרבות הלהט"בית בעיקר בשל הברים שפעלו בהם בשנות השישים שהיו מקומות מפגש של הקהילה.
- נמשיך על רחוב כריסטופר עד רחוב בדפורד ונגיע לטווין פיקס בילדינג יוצא הדופן. שלושה בניינים דרומה במורד רחוב בדפורד, על ההצטלבות עם רחוב גרוב Grove, שוכן מה שידוע כבניין של "חברים". הבניין הוא הצילום החיצוני של בניין הדירות בהן התגוררו מוניקה, רייצ'ל, צ'נדלר וג'ואי. כיום הבניין הפך לאתר ביקור פופולארי מאוד ומבקרים רבים באים לצלם אותו מבחוץ.
- מבניין חברים נעלה צפונה על רחוב האדסון לכיוון רובע מיטפאקינג התוסס. ברובע נבקר במוזיאון ויטני לאמנות אמריקאית Whitney Museum of American Art.
- מהמוזיאון החדש נצא צפונה לשכונת צ'לסי ונגיע לצ'לסי מרקט, מתחם שוק ענק של מסעדות ומקומות למכירת מזון שהפך למקום בילוי פופולארי.
- מהמרקט נעלה צפונה לרחוב 23 מערב ונלך מזרחה עד למלון צ'לסי The Chelsea Hotel ההיסטורי, אחד המלונות הבוהמייניים ביותר בעיר.
יום טיול 3: מנהטן – השכונות המזרחיות לואר מנהטן – הלואר איסט סייד, איסט וילג', צ'יינטאון והבוורי
ביום הטיול החמישי נטייל בשכונות המיוחדות של מזרח לואר מנהטן. נתחיל את הטיול בדלי'ס ההיסטוריות של הלואר איסט סייד, מקום המגורים ההיסטורי של המהגרים היהודיים מהיבשת הישנה. מהלואר איסט סייד נלך לאיסט וילג' ומשם לשכונות הותיקות של הבאוורי ונוליטה. נדרים לכיוון הצ'יינטאון הגדולה של מנהטן, שכונת המהגרים הסיניים שבלעה גם כמעט את כל ליטל איטלי. זהו טיול עמוס בטעמים וריחות, יחדיו עם ההיסטוריה היותר מורכבת של העיר ניו-יורק.
צ'יינטאון וליטל איטלי
- את יום הטיול החמישי נפתח בקפיצה קטנה לחו"ל. תחנת התחתית על ברודווי וקאנאל סטריט היא הפתיח הכמעט רשמי של צ'יינטאון.
- נלך קצת מזרחה על רחוב קאנאל וניכנס לרחוב מאלבורי שעולה צפונה ללב של ליטל איטלי. רחובות ליטל איטלי עוד שומרים על האופי האיטלקי, עם צבעי הדגל ואלמנטים תרבותיים של ארץ המגף. ברחוב מלבורי חוגגים כל חודש ספטמבר את ה-Festa di San Gennaro, הפסטיבל שחוגג ומספר את סיפור ההגירה של האיטלקים לאמריקה.
- מליטל איטלי נחזור דרומה ונלך על קאנאל סטריט מזרחה על השוק של צ'יינטאון או הקאנאל סטריט מרקט. בחלק המזרחי של השוק נרד דרומה על רחוב מוט אל עבר עיקול המוות ברחוב דויירס Doyers Street.
- בחלק הדרומי של המדרחוב עיקול חד מזרחה שנודע כמקום בו התבצעו מעשי חיסול חשבונות של כנופיות ניו-יורק בתחילת המאה ה-20, בעיקר בהתנגשות של כנופיות מהגרים איטלקיים ואירים.
- בקצה הרחוב נמצאת כיכר גדולה שנוצרת בין רחוב באוורי ממערב והרמפה המטפסת לגשר מנהטן. הכיכר ידועה כקונפוציוס פלאזה. הפלאזה היא שטח פתוח יחסית לשכונה הצפופה, ושם נמצא פסל של קונפוציוס.
הלואר איסט סייד
- נעבור את הגבול מסין ללואר איסט סייד ונבקר במוזיאון רחוב אלדרידג' Museum at Eldridge Street, בית הכנסת המפואר של השכונה היהודית לשעבר.
- מרחוב אלדרידג' נלך על איסט ברודווי לבית הכנסת ביאליסטוקר Bialystoker Synagogue שהוקם על-ידי יהודים מביאליסטוק בחלל של כנסייה.
- מבית הכנסת ביאליסטוקר נלך לתחנת התחתית של רחוב דלנסי – Delancey St– Essex St, ממש עם עלייה לרמפה של גשר וילאמסברג. איזור זה הוא הגראונד זירו של הרובע היהודי ההיסטורי של ניו-יורק ועד היום ניתן לראות את ההשפעות, בעיקר בתחום הדלי'ס הויטג' שברחוב יוסטון מזרח.
- בסמוך לתחתית נמצא שוק אסקס Essex Market, שוק קמעוני שאליו הועברו הרוכלים של הלואר איסט סייד בשנות הארבעים.
- מהשוק נלך אל מוזיאון טנמנט Tenement Museum, מוזיאון קטן וחביב המשחזר את תנאי המחייה של הלואר איסט סייד בתקופת הזוהר המפוקפקת שלה.
- מהמוזיאון נצא צפונה על רחוב אורצ'ארד Orchard שבעבר היה רחוב השוק היהודי וכיום הוא רחוב טרנדי עם מסעדות וגלריות.
- עם היציאה של רחוב אורצ'ארד לרחוב יוסטון מזרח, ניכנס לדלי של כץ, אחד מהדלי'ס ההיסטוריות וההיסטריות של העיר ניו-יורק. לקינוח, נלך שני בלוקים מערבה אל מאפיית הקניש של יונה שימל Yonah Schimmel's Knish Bakery, אחת המאפיות הכי ייחודיות בניו-יורק.
- מרחוב יוסטון מזרח נלך מערבה לכיוון הבוורי. נגיע למוזיאון החדש לאמנות בת זמנינו ששוכן בבניין ייחודי ומודרני המורכב משש קוביות בטון החולשות על הרחוב.
הבוורי ואיסט וילג'
- נעלה צפונה על רחוב באוורי לקופר יוניון The Cooper Union, בית לקולג' החינמי שיזם ובנה פיטר קופר, אבי סלילת מסילות הברזל של אמריקה. הקולג' עדיין פעיל ומציע לימודים בחינם ונחשב לאחד המבוקשים בארה"ב ללימודים.
- בלב הבוורי נתרשם גם ממבנה הלבנים האדום הענק של התיאטרון הציבורי The Public Theater ובניין באיארד קונדיקט Bayard–Condict Building ההיסטורי של האדריכל לואיס סאליבן, אחד מחשובי אדריכלי גורדי השחקים של שיקגו. מבנה זה נחשב ללינק של תפיסת גורדי השחקים משיקגו אל תוך מנהטן עצמה.
- מלב הבאוורי נלך מזרחי לכנסייה העתיקה סיינט מארק בבאוורי Saint Mark's Church in the Bowery בלב מה שהוא היום האוקראניאן וילג'.
- מהכנסייה נמשיך מזרחה דרך האלפאבת סיטי של האיסט וילג' אל פארק טומפקינס Tompkins Square Park, לב הרובע. בשנות השישים הפארק היה המקום של ההיפים בניו-יורק אבל לאחר מכן התקדר עם תרבות הפאנק של שנות השבעים ועד לפני כמה שנים היה מקום שממש לא כדאי להגיע אליו. עם השתנות השכונה, גם הפארק הפך ליותר ידידותי למבקרים.